In memoriam 2020: overleden ict'ers

De Belgische telecomspecialisten Luk Lowette en Luc De Groote en de Nederlandse hoogleraar Hans Moonen en Nederlandse ondernemer Chris van Breugel zijn voorbeelden van ict’ers die in 2020 zijn overleden. In dit in memoriam staan we stil bij de door ons geregistreerde ontvallen vakgenoten en hun nalatenschap voor het vakgebied.

Larry Tesler

In het begin van het jaar overleed Larry Tesler op 74 jarige leeftijd. Hij is de uitvinder van de opdrachten 'knippen' (control x), 'plakken' (control v) en 'kopiëren' (control c). De computerwetenschapper richtte zich met name op het gebruiksvriendelijker maken van pc’s.

Katherine Johnson

Katherine Johnson is een van de grootste breinen die de Nasa ooit heeft gekend. Zij ontwikkelde tijdens de Space Age op papier ingewikkelde berekeningen van de baan van de ruimtecapsules. De vrouwelijke wiskundige werd 101 jaar.

Hans Moonen

Emeritus-hoogleraar Hans Moonen is op 77-jarige leeftijd overleden. De Nederlander gold als een pionier op het gebied van edp (electronic data processing)-auditing, wat later it-auditing is gaan heten. Hij was van 1986 tot 2003 aangesteld bij de Universiteit van Tilburg. 

William ‘Bill’ English

William ‘Bill’ English overleed deze zomer. De Amerikaan, die 91 jaar is geworden, is de vader van de computermuis.

Russell Kirsch

De Amerikaan Russell Kirsch overleed eveneens in de zomer op 91-jarige leeftijd. De computerwetenschapper bouwde de scanner in 1957. Hiermee was hij de eerste die een foto scande en digitaliseerde.

Gerty Christoffels

Gerty Christoffels, die begin jaren negentig de computerserie 'Personal Upgrade' op televisie presenteerde, overleed afgelopen oktober. In 1992 interviewde ze Bill Gates. Ze werd 62 jaar. 

Chris van Breugel

Chris van Breugel overleed op 22 oktober. Hij was jarenlang directeur van Capgemini in Nederland en later de Benelux en nauw betrokken bij de overname van de Nederlandse automatiseerder Volmac in 1992. De topman werd 76 jaar.

Lee Kun-hee

Samsung-topman Lee Kun-hee overleed op 25 oktober op 78-jarige leeftijd. Sinds 1987 stond hij aan het roer van Zuid-Koreaanse technologiebedrijf, dat werd opgericht door zijn vader. Het stokje is doorgedragen aan zijn zoon Jay Lee.

Luk Lowette

Luk Lowette, de oprichter van het Limburgse telecombedrijf Essec, overleden in november. Hij werd zeventig jaar. Hij was een van de eerste ondernemers in de Belgische telecombiotoop.

Luc De Groote

Luc De Groote, jarenlang het boegbeeld van Belgacom Mobile en later Proximus, overleed ook in november, op 65-jarige leeftijd. Hij was een van de sterkhouders tijdens de woelige periode rond de opstart van de mobiele operator.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-29T10:04:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.