De tien best gelezen expert-bijdrages van 2021

Computable heeft niet alleen een eigen redactie die verhalen schrijft, we doen geregeld ook beroep op experts-in-het-veld. Dit zijn de tien best gelezen stukken van deze externe specialisten.

Plek 1 tot en met 5


1. Toekomst met uitsluitend low-code is utopie

Iedereen programmeur. Businessprofessionals die zelf applicaties bouwen en zo in hun eigen behoefte voorzien. De trend van high-code naar low-code - en zelfs no-code - is theoretisch hartstikke leuk, maar de praktijk kent nogal wat kanttekeningen. Ik pleit dan ook voor een slimme mix van no, low en high.

2. We kunnen schuld van bias niet aan ai geven

Hoewel artificiële intelligentie (ai) ons gemak biedt bij tal van processen en activiteiten in het dagelijks leven, kampt het met een slechte reputatie. Een regelmatig terugkerend probleem lijkt vooringenomenheid (of bias) van de technologie te zijn. Terwijl de schuld daarvan zelden bij ai zelf ligt.

3. België veelbelovend als Europese datacenterhub

Veel organisaties kiezen ervoor hun data niet meer in een eigen datacenter te plaatsen. Daar zijn tal van redenen voor: kostenefficiëntie, plaatsbesparing, de moeite die ze ondervinden om it-specialisten aan te werven en het up-to-date houden van het datacenter. Ofwel gaan de data dan naar een publieke of private cloud, ofwel plaatsen de bedrijven hun eigen servers in een extern datacenter? Colocatie heet dat laatste. Uiteraard zijn er ook combinaties mogelijk maar colocatie wint aan belang en aan maturiteit.

4. Start met cyberrecovery - nu!

Bedrijven hebben de back-up en recovery van hun mailservers en vitale systemen doorgaans goed op orde. Je wilt immers niet dat gegevens verloren gaan of processen stilliggen na een hack of stroomstoring. Maar wat als hackers toegang krijgen tot deze back-up en recovery? Dan kan het dagen, zo niet weken duren voordat jouw bedrijf weer up-and-running is. Cyberrecovery biedt uitkomst.

5. Dataregisseur op de arbeidsmarkt

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, zei Johan Cruijff al en zo betekende de coronacrisis voor de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), een kans om zich te richten op een brede doelgroep van nieuwe en veelal tijdelijk werkzoekenden die als gevolg van de pandemie door hun werkgever op non-actief werden gesteld.

Plek 6 tot en met 10


6. 3 techtrends voor economisch herstel na de pandemie

Nu de pandemie zowat elk land ter wereld economisch heeft getroffen, voorziet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat het mondiale BBP in 2021 met iets meer dan vijf procent zal groeien. Het is nu te hopen dat de beschikbaarheid en distributie van vaccins de impact van het virus op de volksgezondheid afremt en talloze mensenlevens redt. Want een doeltreffende aanpak van de gezondheidscrisis vergroot de kans op economisch herstel. 

7. Een uitnodiging van Clubhouse? Weet je het wel zeker?

Een maand geleden probeerde ik te ontdekken of Clubhouse één van mijn volgende sociale-mediakanalen zou kunnen zijn. Van dit 'audio-only'-platform, waar je discussies voert over specifieke onderwerpen met een live-publiek, is alleen lid te worden via een ‘exclusieve’ uitnodiging. Een vriend van mij nodigde me uit, dus ik deed mee. Maar of ik nou blij werd van mijn nieuwe Clubhouse-account?

8. Hoe veilig zijn de apps op je smartphone?

Toen de overheid een mobiele app voor contact tracing lanceerde, rezen onmiddellijk vragen over de veiligheid van deze applicatie. Was die bezorgdheid terecht? En moeten we ons zorgen maken over de vele andere apps die op onze smartphone staan?

9. Bpm is ruggensteun voor low-code

De tijd waarin enkel robotic process automation (rpa) furore maakte in de markt van procesautomatisering, is voorbij. Hyperautomation, ook wel intelligent process automation genoemd, is nu de next big thing. Door verschillende automatisatietechnologieën samen te voegen, kunnen bedrijfsprocessen werkelijk end-to-end geautomatiseerd worden. En dat moet het doel zijn.

10. Dit is waarom bedrijven repatriëren naar de cloud

Sommige organisaties voelen spijt over hun publieke-cloudstrategieën. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van IDC naar cloud- en ai-adoptie dat vier van de vijf respondenten in het jaar daarvoor applicaties of gegevens van een publieke cloud had gemigreerd naar een private cloud of datacenter op locatie. Dezelfde studie meldde dat deze bedrijven van plan waren de helft van de publieke-cloud-applicaties in de komende twee jaar te verplaatsen naar een private of on-premise omgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-28T11:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.