Ernst & Young nabij afsplitsing (ict-)consultancy

Ernst & Young (E&Y) besluit binnenkort om zijn divisie voor (ict-)advies af te splitsen van de accountancy-tak. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal verwacht dat de dienstverlener nog deze week de knoop doorhakt.

De consultancy-tak die adviseert over ict en andere technologie, overnames en andere deals, geldt als veel winstgevender. Op gebied van ict-consultancy concurreert E&Y met bedrijven als Accenture en IBM. Als de plannen doorgaan, kan de afsplitsing van de 312.000 medewerkers en partners tellende zakelijke dienstverlener eind 2023 in aanvang nemen. E&Y denkt dat zowel de adviestak als de accountancy sneller kunnen groeien en winstgevender zijn wanneer ze op eigen benen staan. In sommige landen wordt de consultancy-tak beperkt in zijn groeimogelijkheden omdat adviseurs door regelgeving minder gemakkelijk aan de bak kunnen komen bij klanten waar E&Y al accountant is.

Als inderdaad het licht deze week op groen gaat, komen de ongeveer 13.000 partners van E&Y aan zet. De accountants die het tot partner hebben gebracht, worden financieel lekker gemaakt door hen premies van honderdduizenden euro’s in het vooruitzicht te stellen. Volgens genoemde zakenkrant kunnen Amerikaanse en Britse partners, die gemiddeld een kleine negenhonderdduizend dollar per jaar verdienen, zeker een miljoen dollar extra opstrijken. Nederlandse en Belgische partners mogen straks soortgelijke bedragen verwachten. De accountants hoeven dus niet op blaren te gaan zitten. De consultants kunnen aandelen in de nieuwe consultancy-bedrijf krijgen.

Verhouding

E&Y's wereldwijde netwerk zou volgens de verhouding 60:40 verdeeld worden tussen consultancy en accountancy. Na afsplitsing wordt volgens een eerder uitgelekt plan vijftien procent van de aandelen naar de beurs gebracht. E&Y hoopt zo tien miljard dollar binnen te halen. Om de premies aan partners te kunnen uit te betalen zou dan nog een lening van zeventien miljard dollar nodig zijn. De consultancy-tak van E&Y Nederland telt zo’n negenhonderd medewerkers en partners. E&Y België telt in totaal 135 partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-06T14:16:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.