Intel ziet winst en omzet licht dalen in 2015

Omzet uit PC-chips blijft dalen, datacenter en IoT groeimarkt

Chipmaker Intel ziet in 2015 zijn omzet en winst licht dalen. Het boekte een omzet van 55,4 miljard dollar, dat is 1 procent minder dan de 55,9 miljard dollar die het in 2014 noteerde. Ook de nettowinst daalde licht. Onder de streep noteerde de chipgigant 11,4 miljard dollar waar in 2014 nog 11,7 miljard stond. Dat is een daling van 2 procent. Het bedrijf ziet de omzet uit chips voor pc's opnieuw teruglopen en zet vol in op chips voor datacenterapparatuur en IoT-toepassingen.

De divisie Client Computing, die chips levert voor pc's, boekte in 2015 een omzet van 32.2 miljard dollar. Dat is 8 procent minder in 2014. Lichtpuntjes in de cijfers zijn de omzetstijging bij de divisie voor datacenters. De omzet uit die activiteiten steeg naar zestien miljard dollar, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2014. Ook de omzet uit IoT-toepassingen (internet of things) steeg. De omzet van die divisie kwam uit op 2,3 miljard dollar, een stijging van 7 procent.

Intel sluit 2015 af met een recordomzetcijfers over het vierde kwartaal. Het boekte in die periode een omzet van 14,9 miljard dollar. Verder meldt het dat de overname van Altera in het eerste kwartaal van 2016 wordt afgerond. Die recordovername van 16,7 miljard dollar is tekenend voor de nieuwe koers van het bedrijf.

IoT

Intel zet vol in op IoT. Het gaat bijvoorbeeld om chips in sensoren. Daarmee wil het bedrijf dichter bij de bron een selectie maken van data. Nu worden vaak grote hoeveelheden data verzameld. Daar zitten veel onbruikbare of niet relevante gegevens bij. Door gegevens al in het begin te filteren met behulp van chips in sensoren kan data sneller en beter geanalyseerd worden, is de filosofie van Intel.

Daarnaast zijn chips voor datacenterapparatuur een belangrijke groeimarkt. Klanten vragen naar steeds krachtigere servers voor het bedienen van apps en mobiele diensten, videostreams, grafische- en calculatieprocessen waarvoor veel rekenkracht nodig is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-18T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.