Deventit en Data Matters digitaliseren kerkarchief

Softwareontwikkelaar Deventit en storagespecialist Data Matters digitaliseren het archief- en documentatiecentrum (adc) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Dat doen ze met een geïntegreerde archiefoplossing op basis van softwarepakket Atlantis van Deventit dat wordt gekoppeld aan het e-depot-archiefsysteem van Data Matters.

De kerkgemeente is na de Brabantse gemeente Gemert-Bakel, de Belgische gemeente Roeselare en het Liberaal Archief in Gent de vierde organisatie die van de archieftoepassing gebruik gaat maken. De oplossing wordt in mei 2017 opgeleverd. De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt maken gebruik van een geïntegreerde oplossing voor het beheren, bewaren en ontsluiten van hun archief. De archiefoplossing is gebaseerd op de Atlantis-software van Deventit en het digitaal archiefsysteem (e-depot) van Data Matters. Atlantis is een softwareoplossing die in eigen beheer is ontwikkeld en geschikt is voor het online toegankelijk maken van archieven. Het digitaal archiefsysteem van Data Matters is gekoppeld aan dit Atlantis-platform.

Het adc is het archief- en documentatiecentrum van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Nederland. Het is opgericht in 1993 met als doel de geschiedenis van deze kerken en daarmee verband houdende instellingen en personen te bewaren. De Gereformeerde Kerken bestaat uit zo’n 267 plaatselijke gemeenten.

Aanvullend op de archiveringsoplossing kunnen tien kerken hun eigen archief archiveren in een landelijk proefproject dat een looptijd heeft van twee jaar. Het is de bedoeling dat het project in de toekomst verder wordt uitgebreid. Kerken die aangesloten zijn bij de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt kunnen in de tussentijd aansluiten, benadrukt Herre-Jan Veenema van Devenit.

Uitbreiden naar Europese landen

Deventit uit Bunschoten is maker van het in eigen beheer ontwikkelde Atlantis. De software is geschikt voor gebruik door bibliotheken, musea, archieven en andere instellingen die grote collecties makkelijk online toegankelijk willen maken. De onderneming is opgericht in 1998 en focust ook op België, omdat daar volgens het bedrijf meer vraag is naar archiveringsoplossingen dan in Nederland. Dat zou vooral te maken hebben met de bezuinigingen van de Nederlandse overheid. Deventit wil in de toekomst ook naar andere Europese landen uitbreiden.  

Data Matters is gespecialiseerd in het ontwikkelen van digitale archiefsystemen voor de opslag en bewaring van onder meer digitale dossiers, documenten en mediabestanden. Het bedrijf, opgericht in 2000, is gevestigd in Amstelveen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-06T11:48:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.