BIPT wil kosten voor alternatieve operatoren verlagen

Aanleg glasvezel

Telecomoperatoren die geen eigen netwerk hebben moeten in de toekomst minder betalen om de netwerken te mogen gebruiken van concurrenten. Dat heeft het BIPT beslist, de Belgische telecomregulator.

Met de maatregel wil het BIPT de concurrentie op de telecommarkt versterken en de consumentenprijzen onder druk zetten. Operatoren zoals Orange (dat voor zijn tv- en internetaanbod het netwerk van Telenet gebruikt) hebben in het verleden al vaker te kennen gegeven dat de prijs die ze daarvoor moeten betalen, te hoog ligt om er nog winst mee te maken. Het BIPT heeft daarom nieuwe groothandelstarieven opgesteld die een stuk lager zijn dan nu.

Hoe sterk de tarieven dalen, hangt af van het soort product dat wordt aangeboden, het profiel van de klanten en het aantal klanten dat wordt bediend. Maar in een fictief voorbeeld stelt het BIPT dat prijsdalingen mogelijk zijn van 20,29 euro per klant per maand naar 12,61 euro. De exacte tarieven zijn overigens confidentieel en mogen dus niet bekendgemaakt worden. Om investeringsstimulansen te behouden wordt er ook een redelijke marge (vijf à tien procent) toegepast bij de tarieven voor internetsnelheden boven 200 Mbps, zo zegt het BIPT.

De nieuwe tarieven worden eind dit jaar definitief vastgesteld. De operatoren hebben nu tot begin september de tijd om ze te bestuderen en er eventueel beroep tegen aan te tekenen.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-08T10:48:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.