Nokia en Hitachi bouwen private 5G-netwerken in Japan

Nokia en Hitachi Kokusai Electric gaan in Japan samen lokale 5G en private 4G-netwerken bouwen voor industriële klanten en overheidsinstellingen. Eind dit jaar wordt in Japan 5G-spectrum geveild voor industrieel gebruik.

Als onderdeel van de samenwerking levert Nokia zijn Digital Automation Clouplatform. Dat maakt het mogelijk om het netwerk te gebruiken voor bijvoorbeeld video analytics, iot-toepassingen, drone-verbindingen en augmentend en virtual reality. Het platform is eveneens in te zetten voor de verbinding met autonome voertuigen zoals trucks, treintjes en vorkliften in fabrieken, luchthavens en havens. 

Eind dit jaar maakt de Japanse regering delen van het 5G-spectrum vrij voor individuele bedrijven en overheden die ermee aan de slag willen gaan. Zo kunnen zij de technologie gebruiken om lokale, private netwerken op te zetten. Hitachi Kokusai heeft in Japan al veel ervaring met het opzetten van private 4G-netwerken. Die worden niet enkel door bedrijven ingezet, maar ook bijvoorbeeld bij rampbestrijding.

In België is de haven van Zeebrugge van plan om snel een eigen 5G-netwerk op te zetten. Het havenbestuur gaat daarvoor in zee met het bedrijf Citymesh, een operator die als enige over een licentie beschikt om 5G-netwerken op te zetten in Vlaanderen en Brussel.

Citymesh kreeg de frequenties daarvoor 'per ongeluk' in handen. Het kocht in 2015 een vergunning van tien jaar voor een stuk radiospectrum op 3,5 Ghz. De traditionele operatoren waren hierin niet geïnteresseerd. In 2017 echter besliste Europa om net die frequenties open te stellen voor 5G.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-18T11:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.