Zwitserland zet uitrol 5G voorlopig stop

Zwitserland, een van de eerste landen in Europa waar 5G op grote schaal wordt uitgerold, zet die uitrol tijdelijk weer stop. Het land wil eerst duidelijkheid over eventuele gezondheidsrisico’s die de nieuwe standaard meebrengt. Dat schrijft de Financial Times.

Terwijl veel andere landen nog moeten beginnen met 5G, heeft Zwitserland alleen al vorig jaar zowat tweeduizend antennes geïnstalleerd die met de nieuwe technologie overweg kunnen. Een brief van het federale milieuagentschap Bafu zet die uitrol nu op een lager pitje. Het Bafu is het agentschap dat de verschillende Zwitserse kantonregeringen voorziet van veiligheidscriteria waaraan telecominfrastructuur moet voldoen. Die regeringen moeten de apparatuur dan monitoren en van een licentie voorzien.

Volgens het Bafu kan het geen criteria opstellen zonder verder onderzoek naar de impact van 5G-straling. Het claimt dat er geen wereldwijd aanvaarde standaard is waaraan de 5G-antennes moeten voldoen en die als benchmark kunnen dienen. Het agentschap wil daarom zelf tests gaan opzetten en dat zal tijd kosten.

Zonder de criteria zijn de kantons verplicht hun 5G-antennes licenties te geven op basis van bestaande stralingsnormen. Wat in de praktijk, op een zeer klein aantal gevallen na, betekent: geen 5G. Verschillende kantons hebben daarom de uitrol van nieuwe antennes stopgezet.

World Health Organization

Telecomoperator Swisscom zegt dat het, ondanks het onderzoek van de Bafu, verder gaat met het bouwen van 5G-infrastructuur, zelfs als dat betekent dat die infrastructuur niet op volle snelheid kan werken. Swisscom claimt dat het in elk geval nog snelheden van 2 gigabit per seconde kan halen, zelfs met masten die niet op volle kracht draaien. Het bedrijf merkt ook op dat 5G grotendeels op dezelfde frequenties werkt als 4G, frequenties ‘die al het onderwerp zijn geweest van duizenden studies’ en het wijst er op dat Zwitserland nu al regels heeft die ‘tien keer strenger zijn’ dan wat de World Health Organization aanraadt.

Recent is er in Zwitserland een sterke anti-5G-lobby opgestaan en ook de Zwitserse Gezondheidsraad waarschuwt voor de gevolgen van de straling. Rond het gebruik van 5G zijn ook al verschillende ‘volksraadplegingen’ (wettelijk bindende referenda) opgestart. Een daarvan maakt telecomoperatoren verantwoordelijk als er lichamelijke schade zou ontstaan door 5G-straling. Een andere legt zeer strikte beperkingen op aan de straling van dat soort masten en geeft lokale inwoners vetorecht over waar de masten gebouwd kunnen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-14T08:54:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.