Nieuw netwerkplatform Aruba heeft 'zesde zintuig'

Edge Services Platform automatiseert netwerktaken en voorspelt problemen met ai

Morten Illum, directeur Aruba EMEA.

Aruba Networks heeft na jaren onderzoek een nieuwe netwerkomgeving samengesteld: Aruba ESP (Edge Services Platform), een met artificiële intelligentie aangedreven, cloud native-platform dat ook het netwerkverkeer aan de edge ondersteunt en veel taken automatiseert. Volgens het Amerikaanse netwerkbedrijf heeft Aruba ESP een 'sixth sense' dat problemen al voorspelt en oplost voordat de netwerkbeheerder ze in de gaten heeft.

Tijdens een online-persconferentie vertelt Morten Illum, directeur Aruba voor de EMEA-regio, dat er jaren r&d zit in het nieuwe ESP-platform. Aanleiding is de toenemende complexiteit van netwerkomgevingen, aangedreven door de steeds groter wordende stromen van ongestructureerde data. Volgens Illum gaan we naar een situatie toe dat vijftig procent van de gegevens of misschien wel meer buiten de cloud en het datacenter worden gegenereerd. Denk aan het groeiend aantal connected oplossingen met lokaal (de edge - aan de rand) veel dataverkeer.

Daarnaast is de cloudconsumptie fors gegroeid als gevolg van de coronacrisis. Het thuiswerken is fors gegroeid, net als de e-handel. Ook dit zorgt druk op de netwerken van organisaties. Klanten (lees de it-afdelingen) willen één netwerkomgeving waarmee ze al het verkeer kunnen managen, aldus Illum.

Automatiseren

"Automation is een buzzword waar al jaren over wordt gepraat"

Aruba claimt nu met het ESP het eerste cloud native-netwerkplatform voor de intelligente edge op de markt te brengen. Het gaat om een unified (gezamenlijk) netwerk voor campus-, datacenter- en kantoorlocaties en locaties op afstand. Illum noemt ESB 'intelligent' omdat het vol zit met ai-technologie. Dit maakt het mogelijk netwerktaken te automatiseren, zoals configuraties, network changes en taken.

'Automation is een buzzword waar al jaren over wordt gepraat, maar nu in dit ESP wordt waargemaakt. Door veel handmatige handelingen te automatiseren, maken netwerkbeheerders minder fouten, houden ze meer tijd over voor activiteiten met meer toegevoegde waarde en zijn vernieuwingen sneller door te voeren', aldus Illum.

Voorspellen en signaleren

Morten Illum, directeur Aruba voor de EMEA-regio.

Een ander voordeel van het toepassen van ai en analytics - Aruba zet machine learning in combinatie met een data-lake in - is wat hij het zesde zintuig noemt. Illum: 'Het ESP biedt meer en dieper inzicht in netwerkissues. Door het netwerk, de gebruiker en apparatuur voortdurend te analyseren, zet het platform informatie om in kennis.' Daardoor kan het ESP problemen al voorspellen en signaleren voordat de netwerkbeheerder ze in de gaten heeft. In begrijpelijke taal geeft het platform een advies over een accurate oplossing.

Hoewel Aruba ESP is ontworpen als een cloudbeleving kan het ook als een service-on-premise worden afgenomen. Aruba-partners spelen een rol als managed partner. ESP kan ook worden afgenomen als een netwerk-as-a-service via HPE GreenLake. Vanwege de coronacrisis is flexibele financiering mogelijk; daarvoor biedt HPE Financial Services diverse opties. Aruba maakt deel uit van automatiseringsconcern HPE.

Drie pijlers

Aruba-directeur Emea Morten Illum stelt dat de introductie van Aruba ESP de voor het bedrijf belangrijkste aankondiging is sinds het onder de HPE-vlag vaart. Omdat het niet gaat om een productaankondiging maar om een nieuw platform waar de afgelopen jaren aan is gesleuteld. Overigens is ESP niet van de grond af opgebouwd maar samengesteld uit bestaande product, aangevuld met vernieuwingen. Bij de opbouw ervan is gebruikgemaakt van open development-kits met open free-api's. Het platform bestaat uit drie pijlers:

AIOps: dit kerncomponent maakt gebruik van ai en analytics om onderliggende oorzaken van netwerkproblemen te isoleren, problemen automatisch te herstellen, de gebruikerservaring proactief te monitoren en het netwerk zodanig in te stellen, dat problemen worden voorkomen.

Unified Infrastructure: kern hiervan is de cloud native-beheeromgeving Aruba Central. die gebeurtenissen vanuit verschillende domeinen bij elkaar brengt en zo de probleemoplostijd verkort en het aantal handmatige fouten vermindert.

Zero trust-netwerkbeveiliging: dit combineert ingebouwde, rolgebaseerde toegangstechnologie, dynamische segmentatie en toegangsdetectie op basis van identiteit om iedere gebruiker en elk apparaat dat verbonden is met het netwerk, te verifiëren, autoriseren en controleren. Dit, terwijl aanvallen worden gedetecteerd, voorkomen, geïsoleerd en gestopt voordat ze het bedrijf in gevaar brengen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-10T11:13:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.