Edge-strategie broodnodig om potentie te benutten

Onderzoek Aruba: it-beslissers lopen tegen obstakels aan

De noodzaak voor it-beslissers om een edge-strategie te ontwikkelen als aanvulling op het cloudbeleid neemt toe. Dit omdat er nog genoeg obstakels zijn die de adoptie van edge computing in de weg staan. Denk aan een gebrek aan vaardigheden, extra druk op de netwerkbeveiliging en toenemende ict-kosten. Dit komt naar voren uit een internationaal onderzoek van netwerkbedrijf Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise.

Netwerken raken verstopt door grote hoeveelheden data afkomstig van gebruikers- en internet-of-things (iot)-apparatuur. Nu het aantal verbonden devices toeneemt, wordt het lastig de groter wordende hoeveelheden data naar de cloud of datacenters over te brengen. Organisaties zien een uitkomst in het inrichten van een edge-computing-omgeving in een fabriek, supermarkt, magazijn, ziekenhuis of andere werkomgeving of om van daaruit actuele data te verwerken en analyseren.

Het onderzoeksrapport van Aruba geeft als voorbeelden van edge-use-cases onder meer: het volgen en monitoren van items door de voorraadketen in de detailhandel, het toepassen van gezichtsherkenning in de horeca en het gebruik van iot-sensoren in de zorg om patiëntgegevens voortdurend in de gaten te houden. 

Volgens het onderzoek van Aruba onder 2.400 it-beslissers wereldwijd maakt iets meer van dan zeventig procent actief gebruik van edgetechnologie; zestien procent geeft aan dit volgend jaar te gaan doen. Veel projecten bevinden zich nog in een pilotfase. Nu al geven it-beslissers aan het moeilijk te vinden om de volle potentie ervan te benutten. Zo zegt 92 procent van de ondervraagden in de organisatie belangrijke vaardigheden te missen om 'aan de rand' (de egde) waardevolle data-analyses te maken. Te denken valt aan kennis van machine learning en artificiële intelligence, data-analytische vaardigheden en technische expertise.

Kwetsbaar?

"Uniformering van alle netwerkdomeinen is een vereiste"

Daarnaast heeft 82 procent dringend de behoefte aan een geïntegreerd systeem om de data van de aangesloten apparaten in de edge te verwerken. Nu bestaat er nog veel onvermogen om data vanuit zoveel verschillende bronnen te verzamelen. Iets minder dan zestig procent geeft daarbij aan zich zorgen te maken over het kwetsbaar worden van hun netwerk door het aan de edge verbinden van al die apparatuur. Ook is de bekostiging van een edgde-omgeving een aandachtspunt, zeker in de huidige Covid-19-crisis.

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat het ontwikkelen van een edge-strategie noodzakelijk is, ook om dit soort obstakels weg te nemen. Daarbij moet natuurlijk ook aandacht zijn voor de benodigde aanpassingen van het netwerk, vaak nog gericht op de cloud- en mobiliteitsprocessen in de organisatie. Uniformering van alle netwerkdomeinen, waaronder bekabeld, draadloos en sd-wan, én alle locaties ( campus, bijkantoren, datacenters en werkomgevingen op afstand) is volgens Aruba een vereiste.

Verder bepleit het netwerkbedrijf om voor het netwerkbeheer en de -beveiliging over te stappen op oplossingen die met behulp van artificiële intelligentie het gehele netwerk continu bewaken en problemen waar mogelijk direct en automatisch oplost.

Rapport

De onderzoeksresultaten zijn onderdeel van het rapport 'At the Edge of Change: Navigating the New Data Era' van Aruba. Dit rapport beschrijft de gevolgen van de verschuiving in dataverwerking van de cloud naar de edge, hoe it-beslissers op die trend reageren, de kansen van de edge voor een aantal grote sectoren en de kritieke rol die netwerken in deze verandering spelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-15T08:50:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.