It-uitgaven gaan in 2021 weer omhoog

Geld groei financieel

De wereldwijde uitgaven aan it zullen in 2021 stijgen tot 3,8 biljoen dollar, een stijging van vier procent ten opzichte van dit jaar. Dat voorspelt Gartner. Dit jaar zullen de uitgaven met ruim vijf procent zakken, meent het marktonderzoeksbureau.

2020 zal afgesloten worden met een totaal aan it-uitgaven van 3,6 biljoen dollar of 5,4 procent minder dan in 2019. Die cijfers wijzen op een ding, zegt Gartner, en dat is dat de it-markt nog nooit zo volatiel is geweest.

Voor 2021 laten alle segmenten weer groei optekenen. De grootste stijger wordt de categorie ‘Enterprise-software’, denkt Gartner, met een groei van meer dan zeven procent tot ruim 492 miljard dollar. De veruit grootste categorie blijft ‘Communication Services’ dat 2,8 procent aanwast tot bijna 1,37 biljoen. Ook ‘Data Centre Systems’ kan een mooie groei van 5,2 procent voorleggen en tikt af op een totale uitgave van iets meer dan 219 miljard. Daarna volgen ‘It Services’ (4,1 procent groei tot 1 biljoen) en ‘Devices’ (4 procent groei tot 640 miljard).

Kiezen is verliezen

‘Bedrijven hebben meer it te doen maar minder geld om het te doen. En dus halen ze middelen uit andere zaken, zoals het vernieuwen van mobiele telefoon en printers. Daarom zal er minder groei zijn in de categorieën ‘Devices’ en ‘Communication Services’’, zegt John-David Lovelock van Gartner. ‘In plaats daarvan geven cio’s meer uit aan zaken die hun digitale groei zullen versnellen, zoals iaas of crm-software.’

Specifiek bij datacentersystemen zit de groei in de verhoogde investeringen in hyperscaling. Ook omdat ondernemingen hun plannen voor de uitbreiding van hun datacenters weer oppikken, draagt daartoe bij, net als personeel dat weer fysiek ter plaatse kan zijn. Ondanks de toename van de cloud-activiteiten in 2020 (door de doorbraak van telewerk) zullen die uitgaven, die in meerdere categorieën vallen, pas in 2021 echt tot uiting komen, aldus Gartner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-21T10:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.