Chiptekort legt lopende band Audi Brussel stil

De fabriek van Audi in Brussel ligt stil omdat het ontbreekt aan chips om in de auto’s in te bouwen. Dat meldt VTM Nieuws. Het productiepersoneel wordt tijdelijk werkloos.

De productieonderbreking bij Audi Brussel (waar de elektrische e-Tron wordt gebouwd) duurt enkel deze week. Voor volgende week heeft het bedrijf de garantie dat er opnieuw voldoende chips zullen aangevoerd worden. De geplande jaarproductie voor dit jaar zou door de tijdelijke sluiting niet in gevaar komen, zegt de fabriekswoordvoerder. De tijdelijke werkloosheid wordt ook alleen maar voor de werkvloerarbeiders ingevoerd, werknemers in de administratie blijven gewoon doorwerken. 

Audi is niet de enige autofabrikant die met chiptekorten kampt. Onder meer een fabriek van Ford in het Duitse Saarlouis moest de deuren een maand sluiten, net zoals een Ford-fabriek in het Amerikaanse Louisville. Ook andere producenten, zoals Honda, Toyota, Volkswagen, Audi en Daimler, lopen tegen hetzelfde probleem aan. 

In moderne auto’s zitten tientallen chips die bijvoorbeeld de motor en de airconditioning aansturen. Door de thuiswerkhausse kunnen chipleveranciers de vraag niet bijhouden. Producent AMD gaf eind januari nog aan dat het verwacht dat de schaarste nog zeker een half jaar zal duren. De Belgische chipfabrikant Melexis, die zich specifiek op de autobranche richt, maakte begin deze maand dan weer bekend dat het zijn beste kwartaal ooit heeft gedraaid. 

De autofabrikanten gaan overigens niet vrijuit. Door de coronacrisis en de dalende vraag schroefden veel van hen eerder dit jaar hun bestellingen terug. Door een onverwachte heropleving van de vraag, vooral in China, zitten ze nu met tekorten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-15T09:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.