Luxemburg start supercomputer op

De Luxemburgse supercomputer MeluXina is officieel in gebruik gesteld. Hiermee is het land toegetreden tot de mondiale computergrootmachten. MeluXina is in staat meer dan tien Petaflops uit te voeren, het equivalent van tien miljoen miljard berekeningen per seconde

Met zijn snelheid behoort MeluXina bij de top vijftig van alle supercomputers ter wereld. Het apparaat draait op groene energie en is deels gefinancierd door de European High Performance Computing Joint Undertaking. MeluXina is de tweede in een reeks van acht highperformance-computers die de EU in gebruik zullen worden genomen. De eerste machine was in de reeks was Vega, een petascale supercomputer in Slovenië. 

Hoewel de meeste supercomputers zijn opgezet als pure onderzoeksinfrastructuren, is MeluXina ook gericht op het bedrijfsleven. De machine zal ter beschikking worden gesteld aan zowel beginnende ondernemingen, mkb's/kmo’s als grote internationale groepen.

‘Ons doel is supercomputing toegankelijk te maken voor iedereen’, zegt de Luxemburgse minister van Economische Zaken Franz Fayot. ‘We bieden bedrijven de juiste gereedschappen om gebruik te kunnen maken van de kansen die worden geboden door de data-economie.’

De minister onderstreept dat MeluXina daarbij is opgezet als uiterst veilige infrastructuur die de volledige vertrouwelijkheid van alle verwerkte gegevens waarborgt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-14T10:06:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.