'Intel heeft 30 miljard over voor GlobalFoundries'

Als de overname doorgaat dan is het de grootste in de bedrijdsgeschiedenis van Intel

De Amerikaanse chipproducent Intel heeft plannen om zijn concurrent GlobalFoundries over te nemen. Dat schrijft The Wall Street Journal. Het bedrijf zou tot dertig miljard dollar willen bieden voor zijn sectorgenoot.

GlobalFoundries is een oem-chipfabrikant die chips in onderaanneming bouwt voor andere bedrijven. Met een eventuele overname zou ook Intel een interessante partij kunnen worden voor bedrijven die hun eigen chips door derden willen laten bouwen. 

Met een waarde van 30 miljard dollar zou het de grootste overname ooit zijn voor Intel. Of de deal ook doorgaat is nog niet zeker, GlobalFoundries heeft nog andere ijzers in het vuur zitten, zoals een beursgang. Het bedrijf is momenteel eigendom van Mubadala Investment, de investeringstak van de overheid van Abu Dhabi. Het lijkt er ook op dat Intel rechtstreeks met Mubadala onderhandelt, omdat een woordvoerster van GlobalFoundries gesprekken met Intel ontkent. 

Pat Gelsinger, de nieuwe ceo van Intel, heeft al grote investeringsplannen aangekondigd voor dit jaar, met onder meer voor twintig miljard dollar fabrieksuitbreidingen. Daarnaast heeft hij eerder al aangegeven dat hij meer halfgeleiders wil gaan bouwen voor andere chipfabrikanten. Die markt wordt momenteel gedomineerd door het Taiwanese TSMC. 

Ook GlobalFoundries is een grote speler in die sector. Het bedrijf ontstond in 2008 toen AMD besloot om zijn eigen chipfabrikatie af te splitsen in een aparte onderneming. AMD blijft ook de grootste klant van GlobalFoundries, wat een eventuele overname door Intel zou kunnen bemoeilijken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-16T09:27:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.