Windows 11 komt op 5 oktober ter wereld

Microsoft

Microsoft heeft de datum bekendgemaakt waarop de finale versie van Windows 11 beschikbaar komt. Liefhebbers omcirkelen nu al 5 oktober in hun agenda.

Op 5 oktober wordt de gratis upgrade naar Windows 11 beschikbaar gemaakt voor Windows 10-pc's die daarvoor in aanmerking komen en zijn pc's met Windows 11 te koop. De gratis upgrade zal in verschillende fases beschikbaar komen, zegt Microsoft. Nieuwe apparaten die er voor in aanmerking komen, zullen deze als eerste aangeboden krijgen. 

Daarna zal deze geleidelijk worden uitgerold naar apparaten die al op de markt zijn, op basis van de geschiktheid van de hardware, betrouwbaarheidscriteria, leeftijd van het apparaat en andere factoren. Microsoft wil zo de ‘upgrade-ervaring’ optimaal houden. Rond half 2022 moeten de laatste apparaten hun gratis upgrade krijgen.

Modern en strak

Microsoft kondigde deze zomer aan dat Windows 11 op weg was en lanceerde in de tussentijd enkele beta-versies. Vooral het uiterlijk van het besturingssysteem is op de schop genomen. ‘Het nieuwe ontwerp en de nieuwe geluiden zijn modern, strak en mooi en brengen je een gevoel van rust en gemak’, zo legt Microsoft de verjongingskuur uit. Verder wordt er bij de nieuweling veel aandacht gevestigd op multitasking en kan het besturingssysteem ook Android-apps draaien, via de downloadwinkel van Amazon. 

Voor wie wil nagaan of zijn pc geschikt is voor Windows 11, heeft Microsoft een speciale tool gebouwd, al is die nog niet beschikbaar. Zo moeten pc’s die het os willen draaien beschikken over minstens 4 gigabyte ram, 64 gigabyte opslaggeheugen en een 64 bit-cpu met minstens twee cores die aan minstens 1 gigahertz tikt. 

Daarnaast moet het apparaat over Trusted Platform Module 2.0 beschikken, een chip die cryptografische beveiligingssleutels kan genereren. Aanvankelijk had Microsoft gezegd dat Windows 11 ook TPM 1.2 zou ondersteunen, maar het bedrijf kwam daar later op terug. Allicht zal het ontbreken van TPM 2.0 de voornaamste struikelblok worden om oudere pc’s te upgraden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-01T10:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.