Intel zet 80 miljard klaar voor Europese chipfabrieken

Dit artikel delen:

Over de komende tien jaar wil Intel zo’n tachtig miljard euro investeren in Europese chipproductie. Dat zei ceo Pat Gelsinger tijdens zijn toespraak op de IAA-autobeurs in München. Aanvankelijk had Intel een bedrag van twintig miljard euro naar voren geschoven.

Intel is van plan om minstens twee nieuwe chipfabrieken te bouwen in Europa. Waar die moeten komen, is niet bekendgemaakt. Ook België en Nederland zouden kans maken als vestigingsplaats voor een nieuwe fabriek. Er zullen ook eerder aangekondigde investeringen doorgevoerd worden in een bestaande Intel-fabriek in Ierland. Alles samen zou de Amerikaanse chipgigant het komende decennium tachtig miljard euro in Europese productiecapaciteit gaan pompen. Dat is ongeveer vier keer meer dan het bedrag waarover het bedrijf begin deze zomer sprak.

Gelsinger deed zijn uitspraken op de IAA-autobeurs in München. Dat is geen toeval, want Intel heeft aangekondigd dat het in de toekomst specifiek chips voor auto’s wil gaan bouwen. Door het tekort aan halfgeleiders in die sector kampen fabrikanten met productieachterstanden en liggen fabrieken soms wekenlang stil.

Intel is ook niet de enige chipfabrikant die investeringsprogramma’s op touw zet. Om de schaarste op de markt te bekampen, doen ongeveer al zijn concurrenten dat ook. De Chinese chipfabrikant SMIC kondigde deze week nog aan dat het een nieuwe faciliteit gaat neerpoten in Shanghai, goed voor een investering van bijna negen miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-08T11:35:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.