AMD ziet chiptekorten tot tweede helft volgend jaar

Lisa Su

Pas na medio 2022 zullen de wereldwijde chiptekorten stilaan ‘minder ernstig’ worden. Dat heeft Lisa Su, de ceo van AMD gezegd tijdens Code Conference, zo meldt CNBC. De eerste helft van volgend wordt nog ‘nijpend’, aldus de topvrouw.

Door de coronapandemie is de vraag naar verschillende elektronicaproducten sterk gestegen en dat was een van de voornaamste redenen van de huidige tekorten, liet Su optekenen. In een reactie daarop hebben chipproducten extra capaciteit geïnstalleerd. Die productielijnen en fabrieken komen de komende stilaan op kruissnelheid, wat de grootste tekorten zou moeten wegwerken. Toch zal de situatie niet van de ene op de andere dag opgelost worden, aldus Su. Sommige fabrieken hebben immers 18 tot 24 maanden nodig om de eerste chips uit te spuwen. 

‘We zijn altijd al door verschillende cycli van ups en downs geweest, waarbij de vraag het aanbod oversteeg of vice versa’, zei Su op Code Conference in Beverly Hills. ‘Maar deze keer is het anders.’ 

AMD heeft het momenteel vooral moeilijk om chips te leveren voor spelconsoles. Dat blijkt uit het feit dat consoles als de PlayStation 5 en XboX Series X, die al maanden geleden werden gelanceerd, nog altijd zeer moeilijk te verkrijgen zijn. 

Ook andere chipfabrikanten kijken tegen productieachterstanden aan. Dat zorgt bijvoorbeeld voor vertragingen en zelfs werkonderbrekingen bij autoproducenten. Als zij geen chips geleverd krijgen, kunnen ze ook geen auto’s in mekaar schroeven. 

Investeerders in AMD spinnen wel garen bij de enorme vraag naar silicium. Het aandeel van het bedrijf is er sinds begin vorig jaar zo’n 120 procent op vooruit gegaan. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-28T12:19:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.