Intel en Rolls Royce gaan autonome schepen bouwen

Rolls Royce zelfvarende schepen en boten

Chipbakker Intel en motorenfabrikant Rolls Royce gaan samen zelfvarende schepen ontwikkelen. Dat hebben beide bedrijven aangekondigd. Uit de samenwerking moet een ‘gesofisticeerd, intelligent en, uiteindelijk, autonoom scheepssysteem’ voortvloeien.

Motorenbouwer Rolls Royce (niet verwarren met de gelijknamige autofabrikant) ziet al langer brood in de markt voor zelfvarende schepen zonder bemanning. Het bedrijf toonde in 2014 al plannen voor autonome vrachtschepen en werkt ook met ruimtevaartorganisatie ESA aan een systeem waarmee dit soort schepen met elkaar kunnen communiceren via satelliet.

Nu is het een samenwerking met Intel aangegaan. ‘Deze systemen draaien rond processorkracht en het verwerken en opslaan van gigantische hoeveelheden data’, zegt Lisa Spelman, algemeen directeur van Intel Xeon processors and data center marketing. ‘Rolls Royce is een sleutelinnovator in de scheepsindustrie en samen bouwen we de fundamenten voor veilige scheepsoperaties over de hele wereld.’

De nieuwe generatie schepen moeten uitgerust worden met Intel Xeon Gold-serverprocessoren en zullen omgeturnd worden tot drijvende datacenters met een enorme rekenkracht en een flinke portie artificial intelligence (ai) aan boord. Via sensoren zullen de schepen zelf kunnen uitmaken waar ze zijn en objecten van kilometers ver kunnen detecteren. Alle data worden op Intel SSD-schijven opgeslagen. Die moeten, in geval van een ongeval, dienstdoen als zwarte doos. Per dag zou er zowat een terabyte aan data gecapteerd worden.

Zowat 90 procent van de internationale wereldhandel verloopt vandaag via schepen, zo zegt de International Maritime Organization.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-17T10:22:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.