Mobiele data is te duur voor Belg

Dit artikel delen:
iphone

De gemiddelde Belg verbruikt minder dat één gigabyte aan mobiele data per maand. Ons land bengelt daarmee achteraan in Europa, zo blijkt uit een onderzoek van Tefficiënt.

Tefficiënt is een Zweeds marktonderzoeksbureau dat het dataverbruik in Europa en een groot stuk van Azië onder de loep legde. De absolute kampioenen in mobiel dataverbruik zijn de Finnen. De gemiddelde Fin klokt af op gemiddeld 7,2 gigabyte per maand. De Scandinaven hebben daarmee ruime voorsprong op de nummer twee, Korea. Daar ligt het verbruik op gemiddeld 3,8 gigabyte per sim-kaart. Daarna volgen Zweden, Oostenrijk en Denemarken. Oostenrijk scoort zo hoog, omdat veel Oostenrijkers de mobiele data niet zo zeer op hun gsm verbruiken, maar op hun pc en thuis, als alternatief voor vaste verbindingen. 

De landen met het laagste gemiddelde dataverbruik zijn Griekenland, België, Tsjechië, Roemenië, Nederland, Portugal en Duitsland, zegt Tefficiënt. Ook Turkije en Spanje scoren laag. Niet toevallig zijn dat ook de landen waar mobiele data het duurst is. Op Canada na, is België het land met de hoogste inkomsten per verbruikte gigabyte voor de telecomproviders, bijna veertig euro. In Finland is dat minder dan vijf euro.

In ons land bestaan ook geen ongelimiteerde formules, zoals in de meeste landen waar veel data verbruikt wordt. Een voorbeeld: bij de Litouwse provider Bite mogen consumenten zoveel data verstoken als ze willen, voor minder dan 27 euro per maand. Ook in Finland is aan meer dan de helft van de sim-kaarten een ongelimiteerd dataplan gekoppeld. Het blijkt ook dat dit soort abonnementen het verbruik van data veel meer stimuleren dan de introductie van 4G. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-28T11:30:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.