Microsoft Edge krijgt Google onder de motorkap

Dit artikel delen:

Microsoft gaat zijn webbrowser Edge in de toekomst bouwen op de Chromium-engine van Google ten nadele van de eigen Edge-engine. Edge zal daarbij Chrome-extensies ondersteunen. Er komt ook een Edge-versie voor MacOS.

Chromium is de open source-engine waarop ook Google’s browser Chrome gebaseerd is. Jarenlang ontwikkelde Microsoft met Edge zijn eigen technologie, maar het bedrijf kon daarbij nooit de dominante positie van Chrome in de browser-markt bedreigen. Het lijkt er dus op dat Microsoft de handdoek in de ring gooit. Chrome heeft wereldwijd zo’n zestig procent marktaandeel. Edge kwam nooit verder dan een handvol procenten.

Ooit was Microsoft zelf trouwens oppermachtig in de browsermarkt, ten tijde van de hoogdagen van Internet Explorer. Die toppositie werd in de loop van de jaren echter kwijtgespeeld aan Google.

Firefox-maker Mozilla baalt

"‘Microsoft geeft Google nog meer controle over het online-leven’"

Wie alvast niet echt verheugd was met het nieuws dat Microsoft voor Chromium is gezwicht, is Mozilla, de makers van de webbrowser Firefox. ‘Microsoft geeft Google nog meer controle over het online-leven’, zegt Mozilla-topman Chris Beard. Nu al zorgen webdesigners in de eerste plaats dat hun websites goed werken met Chrome. ‘Google machtiger maken, is op meerdere vlakken riskant.’ Firefox heeft nog ongeveer 5 à 10 procent marktaandeel.

Begin volgend jaar zou een eerste versie van Edge met Chromium-technologie beschikbaar komen. Microsoft zal daarbij eveneens MacOS gaan ondersteunen, alsook Windows 7 en 8.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-10T11:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.