Thales neemt voortouw in Europees quantum-onderzoek

Dit artikel delen:

Het ‘onkraakbare quantum-internet’ is weer een stapje dichterbij gekomen nu Thales zich een actieve rol aanmeet in OpenQKD (Open Quantum Key Distribution). Dit Europese onderzoeksproject stelt zich ten doel quantumcommunicatie-infrastructuren op te zetten in verschillende Europese landen.

Het Franse Thales is een wereldwijde elektronicaonderneming actief op de gebieden luchtvaart, defensie en informatietechnologie. Vanuit deze positie stort het bedrijf zich al enkele jaren op quantumtechnologie-onderzoek. Thales’ onderzoekscentra bijvoorbeeld werken aan onderwerpen variërend van quantumsensoren en quantummeetinstrumenten tot quantumcommunicatie en diverse bouwstenen van quantumcomputers.

De volgende stap was de aansluiting van Thales bij het AIT-consortium (Austrian Institute of Technology), dat door de Europese Commissie is aangewezen om het OpenQKD-project uit te voeren, de voorloper van een grote Europese quantumcommunicatie-infrastructuur. Met een budget van vijftien miljoen euro is dit het enige project in zijn soort ter wereld, aldus Thales. Het consortium onder leiding van AIT telt 38 bedrijven en onderzoeksorganisaties uit het heel Europa.

OpenQKD-project zet zich ervoor in om de manier te veranderen waarop we quantumcommunicatie waarnemen, begrijpen en gebruiken. Het belangrijkste doel evenwel is het creëren en testen van Europese componenten van communicatienetwerken die quantumapparaten bevatten, om toepassingen zoals quantumcryptografie (Quantum Key Distribution, QKD) te implementeren. De sleutels die QKD genereert, bieden ultra-veilige codering om gegevens met een zeer hoge mate van vertrouwelijkheid te verzenden. Dat moet de weg vrijmaken een volgende fase: een netwerkvorming van quantumcomputers, wat weer de voorbode is van een nieuw type internet. Of beter, van een onkraakbaar quantum-internet.

Ruimte

De actieve rol van Thales bestaat er nu uit dat het bedrijf twee hoofdbijdragen aan dit project levert, een op het land, de andere in de ruimte. Eerstgenoemde omvat het leveren van coderingsapparatuur die compatibel is met QKD voor terrestrische netwerken, met als doel een Europees expertisecentrum op dit gebied te creëren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-03T07:30:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.