Videodiensten schroeven streamingkwaliteit terug

Dit artikel delen:

Videostreamingdiensten als Amazon, Netflix, Youtube, Disney+ en Apple+ gaan de bitrate van hun video’s, films en series terugschroeven in Europa. Dat moet helpen om het dataverkeer in onze contreien niet te sterk te laten exploderen. Ook Facebook doet mee.

De vraag aan de streamingdiensten om hun dataverkeer in te perken, komt van de Europese Commissie. Nu dat miljoenen Europeanen gedwongen thuis zitten, zien videodiensten een piek in de vraag. Om te voorkomen dat verbindingen daardoor verstopt raken, schroeven ze dus vrijwillig de hoeveelheid data terug.

De diensten maken zich sterk dat de meeste kijkers geen verschil in beeldkwaliteit zullen zien. Wie bijvoorbeeld bij Netflix betaalt voor een 4K-abonnement zal zijn content nog altijd in 4K doorgestuurd krijgen. YouTube pakt het iets anders aan, zij sturen vanaf nu filmpjes standaard in sd (standard definition) door, niet meer in hd (high definition).

De nieuwe maatregel zou dertig dagen gelden, daarna mag de bitrate weer omhoog.

Onder meer in Italië zien internetproviders een stevige piek in het internetverkeer door mensen die thuis blijven. In België meldde ook het internetknooppunt BNIX al dat het recordhoeveelheden data over zijn netwerk pompt. Vooralsnog zou dat geen capaciteitsproblemen met zich meebrengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-23T11:54:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.