Website Parler vindt online weer onderdak

Dit artikel delen:

Parler heeft weer onderdak gevonden. De controversiële website van het sociale-medianetwerk wordt voortaan online gezet door Epik, dat ook de rechtse sites Gab en Daily Stormer host. De app van Parler is nog altijd niet terug in de downloadwinkels van Apple en Google.

Parler is een alternatieve kruising tussen Twitter en Instagram. Het werd bekend bij het grote publiek toen bleek dat het een belangrijke rol had gespeeld als communicatietool bij de bestorming van het Capitool in Washington. Het kanaal is populair onder aanhangers van (extreem-)rechts, Covid-ontkenners en liefhebbers van complottheorieën.

Na de aanval op het Capitool werd Parler door Apple en Google uit hun downloadwinkels gegooid. Ook Amazon (dat de website hostte) zegde de samenwerking op. De apps zijn nog altijd niet beschikbaar, maar Parler heeft wel een nieuwe host gevonden: Epik. Dat is hetzelfde bedrijf dat ook de websites host van neonazi-aanhangers The Daily Stormer en Gab, een andere site die het erg goed doet in rechtsextremistische kringen. Ook de vorige website van The Proud Boys (met een link naar blank nationalisme) had onderdak bij Epik, zo weet Mashable.

Parler zelf vindt dat het een vrijhaven is. Ceo John Matze plaatste een eerste bericht op zijn ‘nieuwe’ site waarin hij de lezers er aan herinnerde dat ‘privacy cruciaal en vrije meningsuiting essentieel zijn, vooral op sociale media. Ons doel is altijd geweest om een niet-partijgebonden openbaar plein te creëren waar individuen hun rechten op beide punten kunnen uitoefenen. We zullen elke uitdaging die voor ons ligt, oplossen en zijn van plan om jullie allemaal snel weer te verwelkomen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-18T09:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.