It grote stijger bij freelancers

Dit artikel delen:

Als freelancen als statuut sinds de voorbije jaren volop in de lift zit, dan komt dat ook doordat het toenemende aantal it’ers dat als freelancer aan de slag gaat. It blijkt namelijk een van de sterkst groeiende domeinen.

Volgens Unizo en Graydon, die er recent een rapport over uitbrachten, waren vorige maand 167.655 freelancers actief in Vlaanderen en Brussel. Dat is iets meer dan zes procent meer dan in dezelfde periode in 2018.

Vooral op lange termijn is de toename opmerkelijk. Voor Vlaanderen gaat het om een stijging van dertig procent in vier jaar tijd: van 103.767 freelancers in 2015 naar 135.710 in 2019.

Freelancers kunnen actief zijn in verschillende bedrijven, sectoren of plaatsen. Ze kunnen opduiken als consultant, grafisch vormgever, vertaler, copywriter, fotograaf, informaticus, gezondheidscoach... Maar opvallend is dat it-diensten bij de groeiers zit.

It-diensten

In Vlaanderen zien we de grootste stijging - net geen dertien procent - in de sector zakelijke dienstverlening (NACE-code 829), met it-diensten als tweede snelst toenemende categorie. In Brussel kent de sector it-diensten met bijna elf procent procent zelfs de grootste stijging.

Wat het statuut van de freelancer zelf betreft: 88 procent werkt in hoofdberoep, twaalf procent in bijberoep. 72 procent is een man, 28 procent vrouw. 65 procent werkt via een eigen vennootschap, 35 procent als eenmanszaak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-17T09:47:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.