Hoeveel Oekraïense it’ers zijn er?

Dit artikel delen:

Ook voor de wereld van nearshore-outsourcing heeft het conflict in Oekraïne een grote impact. Voor heel wat Belgische klanten is Oekraïne met zijn softwareontwikkelaars een belangrijk land. ‘Velen blijven doorwerken.’

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft ongetwijfeld gevolgen op it-vlak. Gisteren bracht Computable het bericht dat Deutsche Bank gebruik maakt van ongeveer 1.500 Russische it'ers. Maar ook Oekraïense it’ers zien zich vaak ingeschakeld.

Oost-Europa is een opkomende regio in softwareontwikkeling. Er zijn (veel) minder Oost-Europeanen dan Chinezen en Indiërs. Toch staat de regio staat bekend om zijn hoge dichtheid aan softwareontwikkelaars en biedt het ongeveer een miljoen ontwikkelaars in totaal.

200.000 it’ers

Van de landen die er voor nearshore het meest van tel zijn, staat Oekraïne ook effectief bovenaan, samen met Polen en gevolgd door Wit-Rusland en Rusland. Oekraïne telt zowat 200.000 (doorgaans goed opgeleide en Engelstalige) it’ers, meestal gespecialiseerd in softwareontwikkeling.

Voor veel bedrijven is Oekraïne een vooraanstaande bestemming. Zo koos Daxx, een internationaal bedrijf vertrouwd met nearshore-ontwikkeling in Oost-Europa en eigendom van het Amerikaanse Grid Dynamics, voor Kiev als grootste kantoor met meer dan 160 werknemers.

Bekend is het Luxemburgse bedrijf Skelia, geleid door de Belgische ceo Patrik Vandewalle. Skelia telt driehonderd werknemers in Oekraïne. De meesten daarvan in Lviv, een andere vooraanstaande technologische hub in Oekraïne.  

Appartementen in Polen

Patrik Vandewalle van Skelia trachtte sommige collega’s te huisvesten in Polen. ‘We hebben appartementen in Krakau gevonden, maar die stad is volledig verzadigd. We legden logementen vast in Wroclaw, waar onze Belgische klant Showpad een kantoor heeft’, laat hij optekenen door de krant De Tijd.

Veel achtergebleven it’ers blijven in Oekraïne overigens (voorlopig) nog gewoon aan het werk. Tenminste: als ze niet moeten schuilen. Bij Skelia gaven ze alvast aan om aan iedereen het loon van deze maand zeker uit te betalen. ‘Je kan mensen niet verwijten dat ze niet kunnen werken omdat ze in een schuilkelder zitten. Maar velen blijven gewoon voortwerken', aldus het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-08T11:31:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.