Een ontwikkelaar hoeft niet zakelijk te zijn

Dit artikel delen:

Apps zijn de aanjagers van de moderne digitale economie. In die zin zijn ze van cruciaal belang voor organisaties en hun bedrijfsleiders. Daarom zou je denken dat de zakelijke vaardigheden van ontwikkelaars van tel zijn bij hun aanwerving. Toch?

In vacatures voor ontwikkelaars worden de zakelijke vaardigheden doorgaans niet expliciet gevraagd. Zo bevat iets meer dan de helft van alle vaardigheidslijsten geen enkele zakelijke vaardigheid als een van de top tien vereisten. Bij dergelijke skills denken we aan coaching en mentoring, consulting, financiën, innovatie, projectmanagement en stakeholdermanagement. Die blijven dus achterwege.

Dit blijkt uit een Belgische analyse van de vacatures voor ontwikkelaars uitgevoerd door VMware in samenwerking met het job-platform Jobfeed. Dit tegen een achtergrond waarin er sinds begin 2021 meer dan 2.800 functies in België zijn gepresenteerd.

Zakelijke vaardigheden lijken vandaag essentieel. Denk aan het begrijpen en presenteren van een businesscase voor apps aan bestuursraden. Toch komen ze zelden voor in de vaardigheden die werkgevers zoeken in toekomstig ontwikkeltalent. Denk aan kennis van of ervaring met financiën (in vier procent van de gevallen expliciet bevraagd aan ontwikkelaars), stakeholdermanagement (acht) en projectmanagement (zes).

Verschil tussen functies

Opvallend is dat bij andere profielen die zakelijke reflex of achtergrond wel wordt bevraagd, maar bij ontwikkelaars dus niet. Zo ontbreekt die zakelijke expertise grotendeels in advertenties voor front-end-ontwikkelaars. Slechts negentien procent van de vacatures voor front-end-ontwikkelaars en 29 procent van de vacatures voor Android-developers vragen sollicitanten om enkele belangrijke zakelijke vaardigheden.

Volgens Erik de Geus, senior regional director Benelux van VMware, ligt hier een opportuniteit voor ontwikkelaars, bijvoorbeeld om meer zichtbaar te worden in een organisatie. ‘Bedrijfsleiders spreken zelden de taal van technologie en developers kunnen deze essentiële brug vormen’, oppert De Geus. ‘Het benutten van deze kans voor meer samenhang tussen kernactiviteiten, developers en it-teams, en het prijzen van developers met de zakelijke vaardigheden om hun coding-vaardigheden aan te vullen, is van essentieel belang als ondernemingen apps willen integreren in het hart van een echt digitale bedrijfsstrategie.’

Opvallend is dat bij andere it-vacatures die zakelijke reflex dus wel meer aanwezig is. Vergeleken met 39 procent in vacatures voor devops-engineers, waar naar zakelijke vaardigheden wordt gepolst, en maar liefst 94 procent in vacatures voor data-wetenschappers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-27T12:24:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.