Who's next? Ontslagrondes bij Dropbox en Red Hat

Dit artikel delen:
Ontslagen

Opnieuw zijn er reorganisaties bij Amerikaanse techbedrijven. Cloudopslagdienst Dropbox ontslaat vijfhonderd werknemers, terwijl opensourcesoftwarespecialist Red Hat achthonderd personeelsleden de wacht aanzegt.

Dropbox

Bij Dropbox gaat het om het ontslag van zo'n zestien procent van het wereldwijde personeelsbestand (circa 3.100) van het bedrijf. Het cloudopslagbedrijf uit San Francisco wil zo ruimte vrijmaken voor het aantrekken van medewerkers die verstand hebben van kunstmatige intelligentie.

'Hoewel ons bedrijf winstgevend is, is onze groei vertraagd. Onze volgende groeifase vereist een andere mix van vaardigheden, met name op het gebied van artificiële intelligentie en productontwikkeling in een vroeg stadium. Het verschuiven van werknemers van het ene naar het veld kan in een ideale wereld maar niet in de praktijk', laat topman Drew Houston weten.

Volgens Houston is het ai-tijdperk van computergebruik aangebroken. 'De kans die voor ons ligt is groter dan ooit, maar dat geldt ook voor de noodzaak om met spoed te handelen om die kans te grijpen.' Daarnaast heeft het bedrijf last van een verminderde vraag naar de huidige Dropbox-oplossingen, omdat klanten door de onzekere economie de hand op de knip houden, schrijft het Britse vakblad CRN.  

Red Hat

Vorige week kondigde Red Hat (Raleigh, North Carolina) vergelijkbare bezuinigingen aan als Dropbox. Het opensourcesoftwarebedrijf ontslaat bijna achthonderd werknemers, oftewel vier procent van het wereldwijde personeelsbestand (19.000) van het bedrijf.

Volgens topman Matt Hicks is de sanering nodig om de winst verder te verbeteren zodat toekomstige investeringen mogelijk blijven. 'Onze huidige winstgevendheid laat ons niet toe op dezelfde manier te investeren als in het verleden in personeelswerving, overnames en andere gebieden om concurrerend te blijven.' Hij wijst op de hoge rente, waardoor andere investeringsopties (bijvoorbeeld financiële leningen) te duur zijn. De afgelopen jaren is het bedrijf spaarzaam omgegaan met uitgaven maar dat is niet meer afdoende om een gezonde buffer op te bouwen, aldus Hicks.

Het besluit van Red Hat heeft niet alleen de werknemers boos gemaakt, maar ook de roep om een vakbond aangewakkerd, meldt de Britse techsite The Register. Medewerkers stellen de verklaringen van topman Hicks en andere bestuursleden ter discussie. Zij stellen dat Red Hat al jaren een winstgevend bedrijf is en er geen economische reden is voor deze ontslagen.

In Frankrijk liet de vakbond Solidaires Informatique van zich horen en ook in Ierland zijn er Red Hat-werknemers lid van een bond (Financial Services Union). Zij hopen dat er nu ook in andere landen vakbonden worden opgericht om een vuist te maken tegen 'deze kapitalistische logica die een oneindige groei najaagt, ten koste van de employees', aldus de Franse bond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-01T11:49:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.