High tech zorgt voor diepe maatschappelijke ommekeer

Augmented reality, virtual reality, virtuele assistenten, de blockchain en edge computing…kunstmatige intelligentie en machine learning gaan onze maatschappij significant veranderen, blijkt uit onderzoek van F5 Networks.

The Future of Apps, zo heet het onderzoek dat The Foresight Factory uitvoerde in opdracht van F5 Networks. Het rapporteert technologische en sociale trends op basis van onderzoek in 25 landen in EMEA en dat onder experts en ondernemers in automatisering, biometrie, it en technologie. De overkoepelende trend is een verregaande digitale en app-aangestuurde maatschappij. In het rapport worden vier sleutelthema’s vastgesteld. 

Als eerste wordt de bewuste samenwerking genoemd. Volgens de onderzoekers is het noodzakelijk dat organisaties snel een passend model vinden om transparant samen te werken. Dit is van belang met het oog op nieuwe data-wetgeving en de integratie van IoT, ai (artificial intelligence) en machine learning. Hierbij wordt persoonlijke data nog waardevoller dan het al was en zal het dus goed beschermd moeten worden. De verwachting is dat veel consumenten hun gegevens weghalen bij bedrijven en de verspreiding van hun data in eigen hand nemen.

De tweede trend is ‘optimale intelligentie’. Besluitvorming zal revolutionair veranderen door ai, biometrie en machine learning. Diensten in bijvoorbeeld de zorg en financiële sector zullen persoonlijker en pro-actiever worden. Bijna 58 procent van de ‘generatie Y’-consumenten heeft interesse uitgesproken in een dienst die financiële toekomst kan voorspellen op basis van huidige acties.

‘Individuele realiteit’ is de derde trend. Augmented en virtual reality, gecombineerd met toenemende smart technologie, zorgen voor individuele werkelijkheidservaringen. App-interfaces krijgen steeds vaker een mixed reality-karakter, waarbij locatie irrelevant wordt voor communicatie, onderwijs en ervaringen. De andere kant van de medaille is dat er nieuwe gevaren en risico’s ontstaan omdat mensen nog meer in hun digitale bestaan worden getrokken. Ontwikkelaars staan daarom voor de taak om app's zo te ontwerpen dat ze binnen een groter ecosysteem passen, waarbij stem, biometrie en handmatige handelingen worden geïntegreerd. 

De vierde trend zijn de ‘nieuwe netwerken’. Door technologische vooruitgang, bijvoorbeeld 5G, zijn veel meer consumenten in staat zelf dingen te regelen via onder andere IoT. Er zal steeds meer decentralisatie plaatsvinden in computer-netwerken, dankzij de opkomst van blockchain en edge computing. In 2020 heeft 65 procent van de bedrijven al een vorm van blockchain-technologie toegepast, een markt die groeit van 210 miljoen dollar in 2016 naar 2,3 miljard dollar in 2021.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-29T16:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.