Techbedrijven werken beter mee met Belgisch gerecht

Justitia

Technologiegiganten als Facebook, Apple en Microsoft werken steeds vaker mee aan onderzoeken door de Belgische gerechtelijke diensten. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie, waarover De Tijd bericht.

Justitie vraagt geregeld gegevens op van gebruikers van een account of een telefoontoestel dat opduikt in strafonderzoeken, gaande van internetfraude tot terrorisme. In de eerste zes maanden van dit jaar kreeg bijvoorbeeld Apple 199 keer de vraag van het gerecht om gegevens mee te delen over gebruikers. In zowat acht op de tien gevallen werden die aanvragen door Apple ook ingewilligd.

Ook aan de 513 verzoeken om informatie over 757 Facebook-accounts werd vaak gehoor gegeven. Facebook kwam in 85 procent van de gevallen met de gevraagde informatie over de brug. Die hoeveelheid verzoeken waren trouwens een nieuw record.

Microsoft was behulpzaam in 92 procent van de verzoeken, maar dat bedrijf liet ook weten dat vijftien procent de opgevraagde data niet te vinden was en dat het de inhoud van gesprekken (bijvoorbeeld op Skype) nooit meedeelt.

De minst bereidwillige dienst was Twitter. Zij kregen ook ‘slechts’ 21 vragen over 32 accounts. Daarvan werden 67 procent ingewilligd.

Eerder dit jaar had minister van Justitie Koen Geens de technologiebedrijven al opgeroepen om beter mee te werken met de Belgische justitie.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-29T11:01:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.