EU bereikt akkoord over wettelijk mandaat EU-Lisa

Europa

De Europese Unie en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt om het mandaat van EU-Lisa te versterken. EU-Lisa werd in 2011 opgericht en beheert momenteel systemen zoals het Visuminformatiesysteem (VIS), het Schengeninformatiesysteem (SIS) en Eurodac (database met vingerafdrukken van asielzoekers).

Vorig jaar al werd beslist dat er een nieuw wettelijk mandaat moest komen voor EU-Lisa, naar aanleiding van recente ontwikkelingen op het gebied van migratie, veiligheid en privacy.

Door de nieuwe verordening moet het agentschap verder kunnen bijdragen aan Europees grens- en migratiebeheer en samenwerking rond rechtshandhaving. Het agentschap zal ook een cruciale rol spelen bij de uitvoering van nieuwe it-architectuur op het gebied van justitie en binnenlandse zaken (JBZ).

Het agentschap gaat nieuwe systemen ontwikkelen en gebruiken, zoals het onlangs goedgekeurde inreis-uitreissysteem en het EU-Systeem voor reisinformatie en -autorisatie (Etias). Er komt ook meer ruimte voor onderzoek, proefprojecten en testactiviteiten.

Het informeel akkoord zal nu worden voorgelegd aan de ambassadeurs bij de EU, ter bevestiging namens de Raad. Hierna gaat de verordening naar het Europees Parlement voor een stemming in eerste lezing, en daarna naar de Raad voor aanneming.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-28T09:54:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.