Databank met vonnissen is niet voor morgen

Dit artikel delen:
Wet en regelgeving

De langverwachte VAJA-databank (‘Vonnissen, arresten, jugements, arrêts) is opnieuw uitgesteld. Dat schrijft De Tijd. Nochtans was de snelle komst van de databank een belofte van Koen Geens bij zijn aantreden als minister van Justitie.

Dat de databank er niet voorlopig niet komt, ligt niet aan de magistratuur zelf. Zo hebben alle hoven van beroep en arbeidshoven de voorbije jaren hun arresten (ruim 242.000) al ingescand. Het kabinet-Geens heeft echter de geldkraan dichtgedraaid omdat het niet meer wil investeren in de volgens hen achterhaalde technologie die de databank aandrijft. Zo is het volgens het kabinet niet mogelijk om AI op data los te laten om gerichte opzoekingen te doen. Ook het gebruik van een elektronische handtekening bleek problematisch.

Wanneer de databank dan wel operationeel zal zijn, is niet helemaal duidelijk. In het kamp van de minister lopen de reacties uiteen van ‘twee jaar’ tot ‘vier jaar’. De magistratuur is in elk geval ‘not amused’. De voorzitter van het Antwerpse hof van Beroep spreekt over ‘manifest onjuiste’ argumenten om niet verder van de VAJA-technologie gebruik te maken en een ‘stuitend gebrek aan kennis’ over het systeem. Volgens hem werkt VAJA al probleemloos in vijf hoven van beroep en vijf arbeidshoven en had het systeem, al Geens had doorgezet, tegen eind dit jaar in elke rechtbank ingezet kunnen worden. Ook het gebruik van AI zou wel degelijk mogelijk zijn.

Het is in elk geval duidelijk dat de databank er niet meer komt tijdens deze legislatuur en dat de hete aardappel bij Geens’ opvolger terecht zal komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-20T16:50:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.