EASA presenteert Europese regelgeving voor drones

drone

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft een overzicht gepresenteerd van nieuwe Europese regels voor dronegebruikers. De presentatie vond plaats in RAI Amsterdam, dat tot en met 30 november het toneel is voor de allereerste Amsterdam Drone Week.

Bestuurders moeten genoeg maatregelen nemen om risico’s op ongelukken uit te sluiten en een risicoanalyse indienen bij de autoriteiten om toestemming te krijgen om buiten het zicht van de piloot te vliegen. Daarnaast moeten de onbemande vliegtuigen straks zijn uitgerust met een chip die voorkomt dat ze in verboden gebieden vliegen en mogen ze maximaal op 120 meter hoogte vliegen.

Dit zijn de punten die het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft opgesteld en die de opmaat vormen voor nieuwe Europese regelgeving.

Het is zaak zo spoedig mogelijk tot Europese harmonisatie van de regels te komen voor deze relatief nieuwe luchtvaartsector, vindt Patrick Ky, executive director van de EASA. ‘Groei is goed, maar we moeten het wel onder controle houden.’

Nu is het nog zo dat de regels op het gebied van veiligheid per lidstaat verschillen. Zo mag je in het ene land hoger vliegen dan in het andere. Dat wekt verwarring en bovenal onveiligheid in de hand, bijvoorbeeld als in grensgebieden wordt gevlogen. Volgens Ky voelen lidstaten de urgentie om daar iets aan te doen.

Initiator

"Pas als de regels in werking zijn gesteld, kan er een infrastructuur voor de praktische toepassing van drones worden ingericht"

RAI-topman Paul Riemens, initiator van het evenement, onderstreept de behoefte aan de nieuwe regelgeving. Als voormalig topman van Luchtverkeersleiding Nederland en voorzitter van de overkoepelende organisatie voor luchtverkeersleidingorganisaties wereldwijd (CANSO), is Riemens zich bewust van het belang van duidelijke regels. Pas als de regels zijn gedefinieerd en in werking zijn gesteld, kan er een infrastructuur voor de praktische toepassing van drones worden ingericht. ‘Het gaat om het garanderen van de veiligheid van het luchtruim en de maatschappij als geheel’, aldus Riemens. ‘Nieuwe regels kunnen de dronesector een flinke boost geven. Amsterdam Drone Week faciliteert debat, innovatie en verbinding.’

Amsterdam Drone Week

Amsterdam Drone Week vindt plaats van 26 tot 30 november. Partners zijn vliegtuigbouwers Boeing, Bell en Airbus, maar ook (personen)vervoerder Uber en IDS Cooperation zijn betrokken. De Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen is ambassadeur van deze week, waarin startups, technologiebedrijven en wetenschappelijke instituten zijn vertegenwoordigd. Daarnaast zijn beleidsmakers uit allerlei landen aanwezig. Er staan verschillende Europese conferenties op het programma en er is volop aandacht voor de laatste technologische ontwikkelingen. Ook vinden er (vlieg)demonstraties plaats met de nieuwste generatie drones en bijzondere toepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-27T16:11:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.