Apple verbreekt banden met Pegatron na gesjoemel

De Taiwanese technologiefabrikant Pegatron mag niet meer als 'fabrikant van oorspronkelijke producten' werken voor Apple. Het bedrijf zou de regels rond studentenarbeid niet gerespecteerd hebben en geprobeerd hebben het incident voor Apple verborgen te houden. Dat melden lokale media in Taiwan.

Pegatron is, samen met Foxconn, Wistron en Hon Hai Precision Industries, een van de grootste original equipment manufacturers (oem's) voor Apple en bouwt voor het bedrijf onder meer iPhones. Enkele weken geleden ontdekte Apple dat het bedrijf studenten verkeerd classificeerde en toeliet om ’s nachts en in het weekend te werken. Dat is een overtreding van de overeenkomst die het bedrijf met Apple heeft.

Apple stelde ook vast dat Pegatron daarna documenten vervalst heeft om de overtreding te verdoezelen. Daarom mag het Taiwanese bedrijf voorlopig niet meer voor Apple werken, totdat de mistoestanden worden rechtgezet.  

Apple is al enkele jaren bezig toezicht te houden om de arbeidsomstandigheden in zijn Chinese fabrieken. Een tiental jaar geleden was er een golf van zelfmoorden onder arbeiders bij Foxconn omdat ze de lange werkdagen niet meer aan konden. Apple scherpte daarop zijn contracten met dit soort toeleveranciers aan en begon een audit bij honderden partners die onderdelen leveren.

Pegatron geeft toe dat het in de fout ging in zijn vestigingen in Sjanghai en Kunshan, maar dat het al tot ‘snelle acties’ is overgegaan om een en ander te verbeteren. Er zal ook een programma komen om senior managers hierrond beter te evalueren.

Analisten vermoeden dat de aan Pegatron opgelegde strafmaatregelen geen invloed zullen hebben op de productie van de huidige iPhone-modellen. Ze achten de kans wel groot dat Pegatron een deel van de contracten zal verliezen ten faveure van concurrenten als Luxshare.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-09T11:24:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.