Nog eens 200 banen weg bij IBM België

België in tien jaar van 3.000 naar 500 IBM-werknemers

IBM

De directie van IBM België wil tegen deze zomer af van één op de vijf werknemers, goed voor 196 werknemers. Op tien jaar tijd zou IBM België herleid worden van 3.000 naar 500 werknemers.

De geplande ontslagronde past in het omvangrijk herstructureringsprogramma dat het bedrijf begin november aankondigde. Het it-bedrijf wil zich toespitsen op hybride cloud en artificiële intelligentie (ai). Andere bedrijfsactiviteiten worden afgebouwd of afgestoten.

De keuze heeft gevolgen voor IBM België. Tegen de zomer van 2021 wil de Belgische directie afscheid nemen van één op de vijf werknemers. In totaal staan 196 banen op de tocht. Het bericht komt van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Daar blijft het, volgens de bronnen bij de vakbond, niet bij. In een tweede fase zullen de hybride-cloud- en ai-activiteiten voortgezet worden binnen IBM België, dat dan nog zo’n vijfhonderd werknemers zal tellen. De overige driehonderd werknemers, gespecialiseerd in het beheer van de it-infrastructuur van ondernemingen, gaan naar Kyndryl, een nieuw op te richten bedrijf dat geen deel meer zal uitmaken van IBM. Daarmee zullen de oorspronkelijke drieduizend werknemers van IBM België op tien jaar tijd teruggebracht worden naar vijfhonderd.

Procedure Renault

Deze week heeft de directie besloten de eerste fase van de procedure Renault af te sluiten. Nochtans waren, volgens de vakbondsafgevaardigden, de doelstellingen daarvan nog niet bereikt. Volgens hen neemt de IBM-directie hiermee een risico. ‘Zo zullen werknemers die ontslagen zouden worden dat ontslag juridisch kunnen aanvechten’, klinkt het.


De vakbonden voeren maandag 19 april in Brussel een gezamenlijke actie over het geschil bij IBM. ‘Omwille van de coronamaatregelen moeten wij de actie beperken tot vijftig fysieke deelnemers’, aldus een woordvoerder. ‘Werknemers die niet in staat zijn om fysiek deel te nemen, zullen de actie live kunnen volgen via een livestream.’

Nederland

Ook bij IBM Nederland is er een kaalslag bezig, daar staan 980 van de 2.200 banen op de tocht, zo raakte deze week bekend. De bonden vrezen er voor heel wat naakte ontslagen. Zij roepen IBM om snel duidelijkheid te scheppen in de plannen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-16T09:35:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.