Techreuzen pakken uit met verbluffende cijfers

Zowel Apple, Google-moeder Alphabet als Microsoft hebben het afgelopen kwartaal met stevige winst- en omzetcijfers afgesloten. Die lagen in regel zelfs een stuk hoger dan wat analisten voorspeld hadden.

Bij Alphabet ging de omzet er met een indrukwekkende 62 procent op vooruit naar bijna 62 miljard dollar. Dat is bijna tien procent boven de verwachting. De winst per aandeel verdriedubbelde, tot meer dan 27 dollar. De consensus lag op ‘slechts’ iets meer dan negentien dollar. 

Alphabet kon profiteren van een herstellende reclamemarkt, wat de vraag naar online advertenties een stevige zet gaf. Vooral videodochter YouTube was de ster. Daar stegen de inkomsten met 83 procent tot ruim zeven miljard dollar. Ook de clouddivisie krikte de verkoop flink op, met 53 procent tot bijna 4,7 miljard dollar. Daar daalde het verlies naar net geen zeshonderd miljoen. In dezelfde periode vorig jaar was dat 1,4 miljard. 

Microsoft

Ook bij Microsoft zullen allicht enkele champagneflessen geopend zijn. Daar steeg de kwartaalomzet met 21 procent tot iets meer dan 46 miljard dollar. De winst per aandeel ging met 49 procent omhoog tot 2,17 dollar. Ook Microsoft klopte daarmee de verwachtingen, want die lagen op 1,92 dollar. 

Ongeveer alle divisies droegen hun steentje bij aan de groei. De afdeling Productivity & Business Processes (o.a. Teams en Office 365) groeide met 25 procent, Intelligent Cloud deed er 30 procent, specifiek Azure zelfs 51 procent. Bij Personal Computing (Windows en Xbox) was de groei ‘slechts’ 9 procent. 

Apple

Apple, ten slotte, hoeft voor zijn twee concurrenten niet onder te doen. Het techbedrijf sloot het zojuist afgeronde derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar (traditioneel zeker niet zijn topseizoen) af met een omzetsprong van 36 procent, tot bijna 81,5 miljard dollar. Alweer was dat een pak hoger dan de verwachtingen, die bleven steken op 73,3 miljard. De winst per aandeel tikte af op 1,30 dollar, een verdubbeling, waar de consensus 1,01 dollar bedroeg. 

De iPhone blijft een absolute topper bij Apple. De telefoon harkte op z’n eentje bijna veertig miljard dollar bij elkaar. Dat is de helft meer dan vorig jaar. Maar ook in alle andere categorieën was het feest, met dubbelcijferige groei. 

Opvallend: op de Nasdaq-beurs waren beleggers na deze cijfers absoluut niet euforisch. Zowel bij Apple, als Alphabet en Microsoft gingen de koersen in het rood. Aandeelhouders vrezen immers dat de bedrijven dit soort verschroeiende groeicijfers niet kunnen volhouden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-28T10:18:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.