EY-top kiest definitief voor opsplitsing

Ernst & Young (EY), ook als it-consultancy een vooraanstaande partij, staat voor een opsplitsing. De hoogste leiding van de accountancy en -adviesorganisatie heeft het licht op groen gezet. Als de 13.000 partners van deze Big Four-speler hun fiat geven, gaan de accountancy- en advies-tak separaat verder. Op die manier denkt EY sneller te kunnen groeien.

In elk van de 140 landen waar EY actief is, worden partner-stemmingen gehouden. EY verwacht dat deze stemmingen begin volgend jaar zijn afgerond. Vooruitlopend op deze stemmingen krijgen de partners meer details over het proces te horen.

Veel aandacht gaat uit naar het financiële plaatje. De splitsing legt de partners geen windeieren. Om zich van voldoende steun te verzekeren, heeft de ondernemingsleiding van EY de partners premies van vele honderdduizenden dollars in het vooruitzicht gesteld. Partners kunnen straks gemiddeld een miljoen dollar toucheren. En wie een beetje hoog in de boom bij EY zit, kan wel dubbele tegemoet zien, zo meldde de Wall Street Journal onlangs. Ook Nederlandse en Belgische partners worden met flinke bedragen gecompenseerd voor het naderend afscheid van collega’s van de advies- of controle-tak.  

Cash

Krijgen de accountants de bedragen ‘cash’, de (it)consultants ontvangen aandelen in hun nieuwe onderneming. Over de financiering hiervan hebben de accountants goed nagedacht. Door zo’n vijftien procent van de consultancy-poot naar de beurs te brengen en ook nog eens achttien miljard dollar te lenen, denken ze een voldoende grote pot te vormen waaruit de partners tegemoet zijn te komen. EY denkt dat de beursgang succesvol wordt omdat (it)consultancy bij uitstek winstgevend is en nog een groot groeipotentieel heeft.

Grote vraag wordt wat de toezichthouders in de verschillende landen van de opsplitsing vinden. In principe zullen ze toejuichen dat tussen controle en advies geen belangenconflicten meer kunnen ontstaan. Aan de andere kant krijgt de accountancy-poot in de jaren na de opsplitsing nog een flinke dobber aan de afwikkeling van het schandaal rond Wirecard.  Dit Duitse fintech-bedrijf sluisde miljarden euro’s weg zonder dat EY als accountant dat opmerkte. Torenhoge claims worden niet uitgesloten.

Ook is EY betrokken bij andere bedrijven die wegens fraude in opspraak zijn. Ook zal EY hoge kosten moeten maken om zijn organisatie te ontwarren. In de praktijk bestaan er geen Chinese muren tussen de advies- en controlepoot. Vooral de verdeling van het zeer winstgevende bedrijfsonderdeel voor fiscaal advies wordt lastig. Zowel de accountancy-poot als de consultancy-poot krijgen fiscale activiteiten toebedeeld.

Plannenmakerij

Nederland behoort tot de vijftien landenorganisaties die van begin af aan zijn betrokken bij de plannenmakerij rond de opsplitsing. In tegenstelling tot België zit Nederland qua omzet namelijk bij de top vijftien van EY wereldwijd. Nederland telt 249 partners die gemiddeld 550.000 euro verdienen.

Jeroen Davidson, voorzitter raad van bestuur EY Nederland, zegt achter de strategische heroriëntatie te staan. 'Wij zijn ervan overtuigd dat voor de toekomst van beide onderdelen dit de juiste richting is om zelfstandig te kunnen groeien in de dynamiek van de eigen markten. Voor onze medewerkers brengt dit aantrekkelijke carrière kansen met zich mee en geeft het onze klanten meer keuze.' De AFM moet als toezichthouder toestemming geven voor de opdeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-09T10:56:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.