Minister trekt stekker uit anonieme simkaarten

Dit artikel delen:
Stekker

Het is binnenkort niet meer mogelijk om anoniem prepaid simkaarten te kopen. Een nieuwe wet maakt dit onmogelijk.

Volledig anoniem een vooraf betaald simkaart kopen, wordt binnenkort onmogelijk. Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo heeft een nieuwe wet klaargestoomd die stelt dat elke koper zich moet identificeren. De wet verschijnt deze week in het Staatsblad, na tien dagen wordt ze van kracht.  

Ook wie al eerder gekochte anonieme simkaart gebruikt, zal moeten aantonen wie hij of zij is. Dat kan online of in de winkels van de telecomoperatoren. De gebruikers hebben daarvoor zes maanden de tijd. Als deze deadline vervalt en er zijn geen persoonsgegevens bekend, wordt de kaart in kwestie onbruikbaar.

België als eerste

De reden van de nieuwe wet ligt voor de hand: ook criminelen en terroristen bedienden zich in het verleden vaak van anonieme simkaarten om hun activiteiten voor te bereiden en uit te voeren. Dat moet vanaf nu onmogelijk worden.

België is het eerste land in Europa waar deze maatregel van kracht wordt. Het is voorlopig nog wel mogelijk om anonieme buitenlandse simkaarten op de Belgische telecomnetwerken te gebruiken, maar ook in andere landen (onder andere in Frankrijk en Nederland) gaan er stemmen op om dit soort kaartjes af te schaffen.

Begin deze zomer was minister De Croo overigens nog niet echt gewonnen voor deze maatregel. Toen wees hij er op dat de veiligheidsdiensten niet alle burgers zomaar als potentiële verdachten mochten beschouwen. Verder zou dit volgens hem ook veel administratieve last voor de operatoren meebrengen. Er waren voor criminelen ook nog heel wat andere oplossingen om anoniem met elkaar te communiceren, zoals Skype, zei hij toen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-05T10:31:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.