5G-veiling moet minstens 679 miljoen euro opbrengen

Dit artikel delen:

Minister Alexander De Croo van Digitale Agenda zet de eerste stappen voor de veiling van de frequenties voor 5G. Die moeten bij de overheid minstens 679 miljoen euro in het laatje brengen.

De Croo is op de website van telecomregulator BIPT een consultatie begonnen over de koninklijke besluiten die de vergunningen regelen voor de telecomoperatoren. Het is de eerste stap in de veiling van de bestaande frequenties en van de ‘nieuwe’ frequentieband 700 MHz, die voor 5G kan ingezet worden. De originele 2G/3G-licenties van de mobiele operatoren (in de 900MHz-, 1800MHz- en 2100MHz-band) lopen af in maart 2021.

Het document van 103 pagina’s somt onder meer het regelgevingskader, de technische specificaties en dekkingsverplichtingen op. De minimumdekking wordt bijvoorbeeld verhoogd van 98 procent naar 99,5 procent van de bevolking en de minimumsnelheid wordt opgetrokken van drie naar zes megabits per seconde. Beide aanpassingen moeten tot betere kwaliteit leiden, ook in rurale gebieden.

De veiling van de frequenties moet innovatie stimuleren, de ontwikkeling van 5G ondersteunen en de mobiele dekking verbeteren, zo meldt de minister op zijn website. Voor de schatkist wordt uitgegaan van een minimale opbrengst van 679 miljoen euro. Daarnaast moeten de operatoren ook nog een jaarlijkse beheerkost ophoesten van zo’n veertig miljoen euro.

Een deel van de bestaande frequenties zal automatisch toegekend worden aan de huidige operatoren (Proximus, Orange en Base/Telenet). Dit geeft hen investeringszekerheid en garandeert dienstcontinuïteit. De veiling van het resterende deel kan een hogere opbrengst opleveren dan bij een automatische verlenging van het volledige spectrum. Tegelijk blijft de deur open voor een bijkomende speler op de markt die voor meer concurrentie kan zorgen.

700 MHz

Om de groei aan mobiel dataverkeer verder op te vangen, komen er voor de mobiele operatoren ook nieuwe frequenties beschikbaar in de 700MHz-band, die voor 5G gaat gebruikt worden en dit ten vroegste vanaf 2020. Alexander De Croo: ‘We willen innovatie stimuleren door tijdig de frequenties voor 5G te veilen. Tegelijk geven we bestaande operatoren voldoende investeringszekerheid door duidelijkheid te geven over hun bestaande licenties.’

Voor de spoorwegen wordt ook een verplichting opgelegd in de 700 MHz-licentie, ook daar moet de dekking worden verbeterd en worden er minimumsnelheden geregeld.  Dit zal de mobiele dekking in de trein ten goede komen en kan ook gebruikt worden door de NMBS om Wifi op de trein aan te bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-24T08:01:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.