Surfen aan gigabitsnelheden bij Telenet vanaf 2019

Dit artikel delen:

Tegen 2019 zal internetprovider Telenet verbindingen aanbieden van 1 gigabit per seconde. Het bedrijf is nu halfweg een grote update van zijn netwerk.

Tweeënhalf jaar geleden besliste Telenet om zo’n vijfhonderd miljoen euro te pompen in de uitbreiding van zijn vast kabelnetwerk. Ondertussen is de provider al in zo’n tweehonderd gemeenten en steden langs geweest om de infrastructuur te upgraden. Tegen 2019 moet ‘De Grote Netwerf’ (zoals het project werd gedoopt) klaar zijn. Tegen dan, zo belooft het bedrijf, zal er gesurft kunnen worden aan 1 gigabit per seconde, of vijf keer sneller dan de huidige topsnelheden.

Dat is nodig omdat het dataverkeer blijft toenemen. In 2011 verbruikte een gemiddelde Telenet-klant 27 gigabyte, in 2016 al 150 gigabyte. Ook de gemiddelde snelheid waarmee we surfen, neemt aanzienlijk toe en de maximumsnelheden verviervoudigden, van 50 megabit per seconde (mbps) in 2011 naar 200 mbps in 2016.

De investering zal de bandbreedtebehoefte en snelheidsgroei voor de komende tientallen jaren ruim kunnen opvangen, meent Telenet en ook op lange termijn mogen de klanten geen verschil voelen of ze via de coaxkabel of via glasvezel surfen. Bij nieuwe residentiële verkavelingen bekijkt Telenet wel waar het rendabel is om glasvezel tot aan de woning aan te leggen. Dit hangt van verschillende technische factoren af. In september start een proefproject met de eerste residentiële klanten. Voor hen verandert er voor de rest niets, zij krijgen dezelfde producten en diensten als de andere Telenet-klanten.

Naast de vijfhonderd miljoen om het kabelnetwerk te verbeteren, steekt Telenet ook 250 miljoen in zijn mobiele netwerk dat het vorig jaar van Base overnam. Daar wordt nu per klant gemiddeld 35 keer meer data over verstuurd dan vijf jaar geleden. Het gemiddelde per klant tikt nu af op 1 gigabyte. Telenet verwacht dat dat cijfer alleen maar zal stijgen. Er komen nieuwe masten om de dekking te verbeteren en de radio-uitrusting wordt vervangen door stations van de nieuwste generatie. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-23T13:40:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.