Aruba en Wifi Now adviseren EU over wifi-project

Dit artikel delen:
Wi-Fi

Aruba en de consultinggroep Wifi Now gaan samenwerken naar aanleiding van het wifi-plan dat Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, onlangs lanceerde. Dat voorziet in zesduizend à achtduizend nieuwe gratis wifi-hotspots in heel Europa.

Aruba en Wifi Now zullen als adviseurs optreden in het project. Op de Wifi Now-conferentie in Den Haag, die vandaag loopt, zal Aruba de best practices voorstellen van een project dat het uitwerkte met de universiteit van Cambridge. Daar werd onlangs een wifi-netwerk opgezet voor meer dan achttienduizend studenten en inwoners.

Het nieuwe Wifi4Eu-initiatief van de Commissie voorziet in nog een veel grotere wifi-voetafdruk. Het plan is om tegen 2020 nieuwe wifi-hotspots over heel Europa op te trekken en dat in zowat zesduizend tot achtduizend steden en gemeenten. Daarvoor is een budget voorzien van 120 miljoen euro.

De hotspots zullen in openbare plaatsen geïnstalleerd worden, zoals gemeentehuizen, bibliotheken, ziekenhuizen en treinstations. Waar ze precies moeten komen, mogen de betrokken gemeenten zelf bepalen. Zij kiezen ook zelf de operator die de installatie van de hotspots moet verzorgen. De EU betaalt de apparatuur en installatiekosten. De uitbating, het onderhoud en de verbindingskosten zijn voor rekening van de lokale overheden.

Gemeenten die in het project willen stappen, kunnen binnenkort hun aanvraag bij de EU indienen. Bestaande hotspots die al door gemeenten of steden zijn geïnstalleerd, kunnen ook bij het initiatief ingeschreven worden. Op die manier hebben burgers maar één login nodig om er op in te loggen. 

Telecomoperatoren, die volop in 5G aan het investeren zijn, zetten trouwens grote vraagtekens bij de plannen om zoveel nieuwe (gratis) hotspots op te trekken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-31T11:23:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.