Brussel mist 5G-trein, zegt Agoria

Dit artikel delen:

De te strenge stralingsnormen in het Brussels hoofdstedelijk gewest brengen volgens Agoria de uitrol van 5G in de hoofdstad in gevaar. 'Wat ons betreft, lijkt het er dus op dat steden als Luik of Antwerpen de eerste Belgische steden zullen zijn met 5G in 2020', waarschuwt de technologiefederatie.

Begin deze maand riepen de zeven grootste telecomoperatoren van het land samen met Agoria al op tot een ‘New Deal’. De telecomsector is bereid volop te blijven investeren in digitale netwerken en diensten, maar vraagt dat de overheid daarvoor het kader schept.

Een van de pijnpunten zijn de strenge stralingsnormen in de hoofdstad. Hierdoor dreigt Brussel in de toekomst niet de eerste stad van het land te zijn met de volgende generatie van mobiel internet die momenteel in ontwikkeling is, en een witte vlek te worden bij de 5G-uitrol. Bijgevolg kan Brussel ‘heel wat nieuwe jobs mislopen’ en ‘moeten investeerders uitwijken’ naar de andere gewesten of het buitenland.

De Brusselse stralingsnorm - die ook bij de 4G-uitrol parten speelde - is volgens Agoria vijftigmaal strenger dan de internationale standaard. Het netwerk - honderd keer sneller dan 4G - is volgens de sector nodig voor toepassingen op de smartphone, de uitbouw van een smart city enzovoorts, omdat het datagebruik fel stijgt en zal blijven stijgen. 

Regio's en steden die als eerste 5G hebben, hebben volgens de technologiesector een ‘enorm economisch voordeel’. Agoria vreest dat de achterstand later niet meer te overbruggen valt, terwijl elders in binnen- en buitenland wel geïnvesteerd wordt in de nieuwe netwerken.

Agoria wijst er tot slot op dat de Europese Commissie met het 5G-actieplan wil dat dat elke lidstaat tegen 2020 een stad voorstelt waar 5G mogelijk is. ‘In ons land zou Brussel de eerste stad worden met 5G. En de investeringsplannen moeten nu gedaan worden om klaar te zijn in 2020. Maar het Brussels gewest treuzelt.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-12T10:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.