Proximus verliest beroep tegen ‘antenne-belasting’

Dit artikel delen:
GSM-mast antenne GSM

Het Brusselse hof van beroep heeft de gemeente Schaarbeek gelijk gegeven in de zaak tegen Proximus omdat het telecombedrijf geen belastingen betaalde op het plaatsen van gsm-masten. Proximus moet nu volgens de gemeente zo’n 12,5 miljoen euro aan taksen betalen en nog eens vier miljoen euro aan achterstallige rente.

De zaak gaat terug tot 1999 en draait rond de gemeentebelasting die Schaarbeek heft op gsm-masten. Die lopen op tot 10.464 euro per mast. Er staan in totaal 395 gsm-masten op het grondgebied van de Brusselse gemeente.

Orange, Proximus en Telenet hebben altijd geweigerd om die gemeentebelasting te betalen omdat ze ervan overtuigd zijn dat het om een openbare dienst gaat. In eerste instantie waren de meeste gerechtelijke uitspraken in het voordeel van de telecombedrijven. Maar in beroep werd Orange al in april in het ongelijk gesteld en nu is dus ook Proximus veroordeeld.

Volgens de rechtbank is de gemeentebelasting gerechtvaardigd als manier om de plaatsing van antennes te ontmoedigen, zo weet de Franstalige omroep RTBF. Proximus wierp op dat de taksen discriminerend waren omdat vervoersexploitanten en omroepen ze niet moeten betalen, maar dat argument werd door de rechter verworpen. Het bedrijf voerde ook aan dat Europa dit soort belastingen verbiedt, maar een uitspraak van het Europese Hof van Justitie zegt dat gemeentebelastingen hier niet onder vallen.

De Schaarbeekse Schepen van Financiën Denis Grimberghs zegt dat Proximus zo’n 12,5 miljoen euro aan taksen moet betalen aan de gemeente en nog eens vier miljoen euro aan achterstallige rente.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-19T13:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.