Vierde gsm-speler geeft lagere prijzen en minder kwaliteit

Dit artikel delen:
GSM-mast antenne GSM

Moet ons land een vierde gsm-operator krijgen? Die vraag heeft hevige voor- en tegenstanders. Volgens een onafhankelijk onderzoek uit 2015 van de KULeuven zou een vierde speler wel degelijk voor lagere prijzen zorgen, maar zou ook de kwaliteit van de netwerken een duik kunnen nemen. Dat bericht De Tijd.

De studie die nu opduikt, is van de hand van professor Frank Verboven van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Hij vergelijkt in 33 OESO-landen de impact van fusies en nieuwe telecomspelers op de prijzen en vooral op de mate van investeringen.

Bij fusies blijken de prijzen voor consumenten gemiddeld met 15 procent te stijgen, maar de investeringen gingen met zo’n 20 procent omhoog. Wanneer een nieuwe speler opduikt, gebeurt net het omgekeerde: de prijzen dalen maar ook de investeringen worden teruggeschroefd. Meer nog: de prijsdaling is zelfs minder uitgesproken dan de prijsstijging in het eerste geval en de negatieve impact op investeringen is groter dan het positieve effect bij een fusie.

De komst van een vierde speler zou dus een negatieve impact op de kwaliteit kunnen hebben, stelt de professor, zeker met 5G dat voor de deur staat zou dat een probleem kunnen vormen en dan vooral in landelijke gebieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-25T11:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.