Akkoord over nieuwe Brusselse stralingsnormen

Dit artikel delen:

De Brusselse regering heeft een akkoord afgesloten met de drie Belgische telecomoperatoren over de stralingsnormen in de hoofdstad. Dat schrijft De Tijd/L’Echo. De nieuwe normen moeten (nipt) toelaten om in Brussel een 5G-netwerk op te zetten.

Het protocolakkoord over de normen is al eerder uitgelekt, maar nu is duidelijk hoe die er precies uitziet. Buitenshuis gaat de norm van 6 volt per meter naar 14,5 volt. Binnenshuis wordt dat 9 volt.

Met die cijfers zal een 5G-netwerk net mogelijk worden, zo blijkt uit een technisch rapport dat telecomwaakhond BIPT eerder deze week bekendmaakte. Het BIPT pleit een norm voor tussen de 14,5 en 41,5 volt per meter.

‘Specifiek voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest raadt het BIPT, rekening houdende met de verwachte toename van het dataverkeer en een gewenste uitrol van 5G, een cumulatieve limiet die lager zou liggen dan 14,5 V/m bij een frequentie van 900 MHz sterk af. Hoe dichter we bij de Europese norm aansluiten, hoe meer dit de capaciteit en de kwaliteit van de mobiele netwerken zal garanderen en dus ook de gebruikerservaring voor eindklanten zal verzekeren. Daarom stelt het BIPT voor om de norm boven de 14,5 V/m en tot de 41,5 V/m te nemen. Dit zal ons toelaten om mee te spelen in de Europese kopgroep van de ontplooiing van 5G netwerken’, klinkt het letterlijk.

Momenteel hanteert Brussel een norm die zowat vijftig keer strenger is dan de aanbevelingen van de Europese Unie. Die politiek kwam op heel wat kritiek te staan omdat veel beleidsmakers vreesden dat Brussel de boot zou missen wat 5G betreft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-23T10:59:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.