Google gaat Android-gebruikers meer keuze geven

Aanpassing volgt op miljardenboete van EC

Dit artikel delen:

Google gaat gebruikers van Android-smartphones meer keuzevrijheid geven bij het installeren van zoekmachines en webbrowsers. De maatregel is een uitloper van een boete van 4,3 miljard euro die de Europese Commissie aan Google oplegde in juli vorig jaar.

Concreet zal Google nieuwe en bestaande gebruikers van Android twee nieuwe schermen tonen waarin ze andere webbrowsers kunnen installeren dan Google Chrome en andere zoekmotoren dan Google zelf. Bij de browsers verschijnen Firefox, Opera en Microsoft Edge. Bij de zoekmotoren DuckDuck Go en Ecosia. De voorgestelde apps zullen verschillen per land. Als een gebruiker een ander zoekmachine kiest, is die ook standaard in te zetten in Chrome.

Het was uiteraard al mogelijk om alternatieve browsers en zoekengines te installeren op smartphones, maar veel gebruikers deden die moeite niet omdat Google toch al zijn eigen producten standaard installeerde.

In juli van vorig jaar kreeg Google een boete van meer dan vier miljard euro van de Europese Commissie uitgedeeld omdat het bedrijf misbruikmaakte van zijn machtsoverwicht bij Android. Google werd onder meer op de vingers getikt omdat het van veel smartphonefabrikanten eiste dat zijn zoekmotor en Chrome al van tevoren geïnstalleerd zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-19T12:48:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.