Data brengen veel geld in kas bij operatoren

Dit artikel delen:
Smartphone gsm

Proximus maakte in het eerste kwartaal van dit jaar minder omzet, maar haalde daar wel meer winst uit. Klanten kopen immers minder mobieltjes aan bij de operator (waarop de marges erg laag zijn), maar verbruiken wel meer data (waar stevige marges op zitten). Ook Telenet laat beter-dan-verwachte cijfers noteren.

Proximus draaide iets meer dan 1,4 miljard euro omzet in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, een daling van bijna twee procent. De EBITDA steeg wel met twee procent naar 436 miljoen euro.

Een stuk van die stijging is toe te schrijven aan de duurdere abonnementen die Proximus weet te verkopen en die hebben veel te maken met de datahonger van haar klanten. Zo’n 2,7 gigabyte aan data verbruikt een gemiddelde Proximus-klant nu, dat is twee derde meer dan de 1,6 gigabyte van een jaar geleden.

Om zoveel data te mogen verstoken, kiezen veel klanten voor almaar duurdere abonnementen en die zijn goed voor de ‘bottom line’ van Proximus. Proximus is wereldwijd de operator die het meest aan data verdient, zo werd eerder bekend.

Dollarschulden

Ook Telenet zette zijn boekjaar beter in dan verwacht, met een omzet van ruim 626 miljoen euro en een EBITDA van iets meer dan 320 miljoen. Onder de streep halveerde het nettowinstcijfer wel naar bijna vijftien miljoen euro, te wijten aan een verlies op indekking tegen dollarschulden.

Telenet herhaalt wel zijn prognose dat, voor de eerste keer in bijna vijftien jaar, de winst over heel 2019 zal dalen. Het bedrijf verliest tv-klanten aan Orange, dat nu ook een kabelaanbod heeft, en verloor ook mobile virtual network operators Mobile Vikings en Jim aan datzelfde Orange.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-06T11:25:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.