Smartphonemarkt staat voor grootste daling ooit

Dit artikel delen:

De wereldwijde afzet van smartphones zal dit jaar met 2,5 procent achteruitgaan. Dat zegt het marktonderzoeksbureau Gartner. Het is de grootste daling ooit op deze markt.

Vorig jaar gingen er meer dan 1,8 miljard toestellen over de toonbank, zegt Gartner. Dit jaar zullen dat er 1,74 miljard zijn. Voor 2020 en 2021 trekt de verkoop weer licht aan en gaat men uit van 1,77 en 1,76 miljard apparaten.

De voornaamste reden van de daling is dat eindgebruikers hun slimme telefoons langer gebruiken voor ze deze door een nieuw toestel vervangen. De gemiddelde levensduur van een smartphone was in 2018 2,6 jaar. In 2023 zal dat 2,9 jaar zijn, denkt Gartner. Volgens het bedrijf zijn er te weinig innovaties op de markt om de consument aan te zetten een nieuwe telefoon te kopen.

Enige hoop kan wel van 5G komen. In 2020 zullen 5G-telefoons bijna zes procent van de markt vormen, drie jaar later komt de omslag en zal dat iets meer dan de helft zijn. Het zal wel tijd kosten om de 5G-dekking uit te breiden tot buiten de grote steden, aldus Gartner. Ook de op de komst van goedkopere 5G-telefoons zal het zeker wachten zijn tot volgend jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-18T10:33:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.