Waalse kabelaar VOO in alle stilte verkocht

Dit artikel delen:
Aanleg glasvezel

De Waalse intercommunale Nethys heeft zijn kabelmaatschappij VOO in alle stilte verkocht aan het Amerikaanse Providence. Dat gebeurde al eind mei, maar wordt nu pas onthuld door de krant Le Soir.

Providence is een Amerikaanse investeerder die ervaring heeft met telecom- en kabelbedrijven. Zo is het aandeelhouder van het Spaanse MasMovil en het Baltische Bite. Ook bij Kabel Deutschland, Casema (Nederland) en het Spaanse Ono was het bedrijf betrokken. Providence krijgt naar verluidt 50 procent plus één aandeel van VOO in handen.

De deal wekt wel wat beroering in Wallonië, omdat Nethys (eigendom van de Luikse intercommunale Nethys, geleid door Stéphane Moreau) haar eigen moederbedrijf Enodia (vroeger bekend als Publifin en Tecteo) niet had ingelicht. Pas dit weekend, toen het nieuws dreigde uit te lekken, hebben de raden van bestuur van Nethys en Enodia over de verkoop vergaderd.

Of de verkoop definitief doorgaat, is trouwens ook nog niet helemaal zeker. Naast Nethys is immers ook Brutélé deels eigenaar van VOO. Brutélé is een vehikel van enkele Brusselse gemeenten en de stad Charleroi. Enkel als Brutélé formeel zijn zegen geeft, wordt de verkoop bezegeld, al zou er al wel een principeel akkoord zijn.

Naast Providence waren ook Telenet en Orange geïnteresseerd om VOO in te lijven. Telenet-ceo heeft eerder al gezegd dat hij daar 1,3 miljard euro voor over zou hebben. Telenet wil al langer VOO inlijven omdat het Waalse bedrijf geografisch goed aansluit op de Vlaamse activiteiten.

België krijgt met de mogelijke intrede van Providence ook een nieuwe telecomspeler over de vloer die eventueel geïnteresseerd zou kunnen zijn om een vierde gsm-licentie binnen te halen. Ook in dat opzicht is de komst van de Amerikanen geen goed nieuws voor Telenet en Orange.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-16T14:48:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.