Huawei Mate 30 doet het zonder Google

Dit artikel delen:
smartphone gsm

Huawei heeft zijn nieuwe vlaggenschepen, de Mate 30 en Mate 30 Pro, in München gelanceerd zonder Google-ondersteuning. Commercieel gezien is dat hoogstwaarschijnlijk de doodsteek voor het apparaat, al probeert het bedrijf zelf met alternatieven voor de dag te komen.

De Mate 30 Pro is het nieuwe topmodel van Huawei waarvoor het bedrijf alle technologische registers heeft opengetrokken. Het apparaat heeft, naar eigen zeggen, een camera die kan wedijveren met spiegelreflexcamera’s, een top-processor, razendsnelle (draadloze) laadtechnologie, een enorm oled-scherm met gebogen randen en meer lekkers. Wat de Mate 30 echter moet ontberen, zou weleens net zo cruciaal kunnen blijken als al die technologische innovaties: toegang tot het Google-ecosysteem.

De Mate draait immers wel degelijk op Android (dat opensource is), maar heeft geen Google-apps als Gmail, YouTube, Google Maps of de Play Store aan boord en het is voor gebruikers ook geen sinecure om die apps op het apparaat te zetten of ze zelfs maar aan de praat te krijgen. Ze zelf downloaden via websites zal immers ook niet veel soelaas brengen, als ook de onderliggende Google Play Services niet geïnstalleerd zijn, want zonder die software werken de Google-apps niet. Heel veel andere apps maken trouwens ook van die Google Play Services gebruik om deugdelijk te kunnen werken.

Om het probleem met de Google Play Store op te vangen, voorziet Huawei in een eigen downloadwinkel: AppGallery. Alleen bevat die bijlange niet alle apps die hier in Europa gebruikt worden. Huawei heeft wel een bedrag van een miljard dollar vrijgemaakt om de AppGallery verder uit te bouwen, maar het zal allicht een werk van lange adem zijn om die winkel net zo populair en drukbezet te maken als de Google Play Store.

China

"In China speelt het gemis van Google veel minder een rol dan in Europa"

In China speelt het gemis van Google veel minder een rol dan in Europa. Chinese smartphonegebruikers zetten immers al jarenlang eigen alternatieven voor populaire westerse apps op hun telefoons. Geen mens die er Whatsapp gebruikt, daar is WeChat heer en meester. Idem voor bijvoorbeeld Twitter en Weibo.

Huawei staat al enkele maanden op een zwarte lijst van de regering Trump, waardoor Amerikaanse bedrijven (zoals Google) geen handel meer mogen drijven met de Chinese onderneming. Volgens Trump zou Huawei-(netwerk)apparatuur immers voor spionage in te zetten zijn en is het bedrijf een bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid. Of dat echt zo is, is lastig in te schatten. Huawei ontkent in alle toonaarden, al zijn er ook rapporten dat de banden tussen het bedrijf en de Chinese overheid veel nauwer zijn dan we in het Westen denken. Hoogstwaarschijnlijk wordt het bedrijf ook als pasmunt gebruikt in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.

Doorbraak

Wanneer de Mate 30 en Mate 30 Pro op de markt komen, is nog niet bekendgemaakt door Huawei. Ook dat lijkt erop te duiden dat het bedrijf de situatie nog even wil afwachten. Als er een doorbraak zou komen in het Chinees-Amerikaanse conflict, kunnen de apparaten alsnog met Google uitgeleverd worden in Europa.

De prijzen zijn al wel bekend. De Huawei Mate 30 kost 799 euro voor acht gigabyte ram en 128 gigabyte opslagcapaciteit. De Huawei Mate 30 Pro verandert voor 1.099 euro  van eigenaar. Die krijgt daarvoor acht gigabyte ram en 256 gigabyte rom ter beschikking. Er komt ook een versie met 5G voor honderd euro meer. Een exclusieve Porsche Design-versie ten slotte kost 2.095 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-20T10:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.