GSMA ontkent verband tussen 5G en coronavirus

Branchevereniging veroordeelt in brand steken 5G-masten

Dit artikel delen:
5G

Belangenvereniging van telecomoperatoren GSMA benadrukt dat er geen verband is tussen straling afkomstig van 5G-masten en het coronavirus. De vereniging veroordeelt ook de verschillende aanvallen tegen 5G-masten die dit weekend in Nederland (Brabant) en het Verenigd Koninkrijk hebben plaatsgevonden.

Ze benadrukt bovendien dat het in crisistijd cruciaal is om de gezondheids-, onderwijs- en hulpdiensten en bedrijven draaiende te houden. Omroep Brabant berichtte eerder dat er afgelopen weekend een telefoonmast in brand is gestoken in Liessel. In de omgeving van de mast zijn er leuzen tegen de komst van 5G gevonden. Hoewel het onderzoek naar de oorzaak nog loopt, wijst alles op brandstichting. Eigenaar Cellnex Telecom gaat dan ook aangifte doen, zo laat manager Ed Boerema weten. In september was er ook al brand bij een andere mast in Brabant.

Corona door 5G?

Ook in Groot-Brittannië zijn er al verschillende masten gesneuveld. De BBC meldt dat afgelopen week maar liefst drie masten zijn omgehaald in Birmingham, Liverpool en Melling. De activisten vrezen voor gezondheidsproblemen door de sterkere straling en leggen zelfs een verband tussen 5G en de huidige coronacrisis. Zo is er een theorie die suggereert dat 5G het immuunsysteem onderdrukt. Een andere opvatting wil dat het virus de straling gebruikt om te communiceren en slachtoffers uit te kiezen. Ook zou door de straling de verspreiding van het virus versneld worden. De Britse omroep benadrukt echter dat de golven niet-ioniserend (ongeladen) zijn. Dit betekent dat de golven te weinig energie bevatten om de chemische verbanden in het menselijk dna aan te kunnen tasten. Ook verspreidt het virus zich nu in Britse steden waar 5G nog ontwikkeld moet worden en ook in landen als Japan en Iran moet de technologie nog geadopteerd worden.

Desinformatiecampagne

De GSMA veroordeelt de activisten en spreekt van een desinformatiecampagne die aanzet tot angst, agressie en vandalisme tegen de kritieke infrastructuur en essentiële onderhoudsmedewerkers die onze openbare diensten en de economie draaiende houden.

De branchevereniging roept internetreuzen, contentproviders en sociale-mediaplatforms dan ook op om hun inspanningen te versnellen om het nepnieuws te verwijderen dat 5G koppelt aan de verspreiding van corona. ‘We dringen er ook bij regeringen over de hele wereld op aan snel actie te ondernemen tegen desinformatie, vandalisme en bedreigingen tegen technici van mobiele netwerken die in het veld werken’, aldus de club.

De vereniging verwijst ook naar een onderzoek van vorige maand dat benadrukt dat er geen gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan 5G. In het rapport, uitgevoerd door de Internationale Commissie voor Bescherming tegen Niet-Ioniserende Straling, staat dat er geen risico’s zijn voor mensen, inclusief kinderen, door blootstelling aan radiofrequenties van mobiele netwerken, waaronder 5G.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-07T11:23:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.